Infofinanciar > Lumea la zi > Medvedev reacționează dur. SUA i-ar fi permis Ucrainei lovirea Rusiei cu arme americane
Lumea la zi

Medvedev reacționează dur. SUA i-ar fi permis Ucrainei lovirea Rusiei cu arme americane

Dmitri Medvedev,Vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Sursa foto The Japan Times
sursa foto: arhivă

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a reacționat dur la informația conform căreia președintele american Joe Biden a permis Ucrainei să lovească interiorul Rusiei cu arme americane. Medvedev a avertizat că răspunsul Rusiei va fi atât de devastator încât NATO nu va putea să nu fie atrasă în conflict, relatează The Moscow Times, Interfax și Reuters, citate de Agerpres.

Joe Biden a acordat „în mod discret” această permisiune Ucrainei. A limitat atacurile la zona din apropierea regiunii Harkov, la granița cu Rusia, potrivit Politico. Reacțiile din partea oficialilor ruși au fost rapide și vehemente. Medvedev a declarat pe Telegram că această acțiune reprezintă „o escaladare gravă a conflictului”. A subliniat că Rusia nu blufează când sugerează folosirea armelor nucleare tactice împotriva Ucrainei.

Medvedev avertizează NATO

Medvedev a mai afirmat că Rusia va distruge toate echipamentele și specialiștii militari care vor participa la atacuri asupra teritoriului rusesc. A mai spus că toate armele cu rază lungă folosite de Ucraina sunt controlate direct de militari NATO. Aceasta, spune el, nu este „asistență militară”, ci o participare directă la război împotriva Rusiei. Asta ar putea deveni un casus belli (motiv de război).

Vicepreședintele Consiliului de Securitate a avertizat Occidentul că ar comite o „greșeală fatală” dacă ar crede că Rusia nu este pregătită să folosească arme nucleare tactice împotriva Ucrainei și a altor țări inamice. El a subliniat că actualul conflict militar cu Occidentul urmează cel mai rău scenariu posibil. Escaladarea constantă a puterii de foc a armelor NATO ar putea duce la o tranziție la stadiul final al conflictului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este conștientă de încercările de a ataca teritoriul său cu arme americane. Nu are informații, încă despre decizia specifică a lui Biden. Acesta a subliniat că implicarea SUA în conflict este clară și suficient de evidentă.

Rusia va răspunde asimetric

Andrei Kartapolov, șeful comisiei de apărare din Duma de Stat, a declarat că Rusia va răspunde asimetric la atacurile ucrainene cu arme americane. A mai spus că aceste atacuri nu vor afecta „operațiunea militară” a Rusiei în Ucraina.

Pe 10 mai, forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiunea Harkov, din nord-estul Ucrainei. Asta în contextul în care Kievul se confruntă cu resurse limitate de armament. Așteaptă livrarea ajutorului militar aprobat de SUA după luni de blocaj în Congres.

Surse din cadrul Politico au precizat că, Biden a ordonat echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi arme americane pentru a contracara atacurile din Harkov. Asta, deși politica SUA de a nu permite lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei „nu s-a schimbat”. Un oficial american a confirmat că aceasta este pentru a permite Ucrainei să riposteze forțelor ruse care atacă sau se pregătesc să atace, potrivit Libertatea.