Infofinanciar > Lumea la zi > Trump a fost condamnat. Ce urmează pentru fostul președinte al Americii
Lumea la zi

Trump a fost condamnat. Ce urmează pentru fostul președinte al Americii

Donald Trump - sursa foto - realitatea.net
Sursa foto Arhiva companiei

Un juriu din New York l-a găsit joi pe Donald Trump vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor de afaceri în încercarea de a ascunde o plată de bani pentru tăcere făcută unei vedete porno înainte de alegerile prezidențiale din 2016.

Din punct de vedere politic, condamnarea penală fără precedent a unui fost președinte american – și prezumtiv candidat prezidențial al principalelor partide – plonjează națiunea în ape necunoscute, în timp ce republicanul își continuă campania împotriva președintelui Joe Biden.

Însă, din punct de vedere juridic, următoarele mișcări ale lui Trump sunt mai ușor de prevăzut. Iată ce s-ar putea întâmpla în continuare.

Calendarul sentințelor

După ce își dă verdictul, juriul este demis. Cazul trece apoi la faza de condamnare, un proces controlat în mare măsură de judecătorul Juan Merchan.

Judecătoru a stabilit joi data sentinței lui Trump pentru 11 iulie, la ora 10 a.m. El a ordonat părților din caz să depună moțiuni până la 13 iunie.

Se așteaptă ca părțile să prezinte memorii de condamnare – în care fiecare parte prezintă argumente în favoarea pedepsei preferate – și alte documente depuse în instanță.

De asemenea, Trump se va prezenta probabil la un interviu cu un ofițer de probațiune pentru un raport de prezență. Interviul va include probabil întrebări despre istoricul personal și dosarul penal al lui Trump. Răspunsurile vor fi încorporate într-un raport presentențial pentru judecător, care include recomandări de condamnare pe care Merchan le va lua în considerare.

Avocații lui Trump ar putea încerca să împingă data sentinței sale mai târziu. Posibil chiar după alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. Dar este puțin probabil ca Merchan să acorde o astfel de amânare fără un motiv întemeiat, a declarat avocatul apărării din New York, Michael Bachner.

Între timp, Trump va fi liber să vorbească cu presa, să călătorească și să își continue campania prezidențială. De asemenea, el nu va mai fi legat de ordinul de interdicție care îi interzicea să discute despre martori, jurați și membrii familiei judecătorului, printre alții.

Totuși, verdictul de vinovăție al lui Trump nu îl face automat un „infractor condamnat”. Această etichetă nu va fi exactă decât după ce va fi condamnat în iulie.

Pedepsele potențiale – inclusiv închisoarea

Acuzațiile împotriva lui Trump sunt infracțiuni de clasa E. Cea mai puțin gravă categorie în conformitate cu legislația din New York. Fiecare cap de acuzare este pasibil de o pedeapsă maximă de patru ani de închisoare.

Sentința lui Trump ar putea include amenzi și restituiri, eliberare condiționată sau alte condiții. Dar o pedeapsă cu închisoarea nu este exclusă.

Merchan are o largă libertate de apreciere pentru a stabili sentința lui Trump și poate lua în considerare tot felul de lucruri în decizia sa finală.

Unii dintre acești factori, cum ar fi vârsta de 77 de ani a lui Trump și lipsa unui cazier judiciar anterior, vor cântări probabil în favoarea fostului președinte.

Dar comportamentul lui Trump în timpul procesului ar putea, de asemenea, să conteze în decizia finală a lui Merchan.

Acest lucru ar putea fi o problemă pentru fostul președinte. Acesta l-a atacat public pe judecător și l-a acuzat de părtinire politică pe tot parcursul procesului.

De asemenea, judecătorul l-a acuzat anterior pe Trump că a încercat să „intimideze” instanța. Ceea ce a determinat o extindere a ordinului de interdicție pe care Trump avea să-l încalce ulterior de 10 ori.

„Încălcarea de către Trump a ordinelor de tăcere, defăimarea de către acesta a procesului judiciar, a judecătorului sau a procuraturii. Toate acestea sunt un joc corect” pentru ca Merchan să le ia în considerare, a declarat pentru CNBC profesorul Bennett Gershman de la Pace Law School.

O sentință mai mică este probabil

Experții tind să creadă că este foarte puțin probabil ca Trump să se confrunte cu vreo pedeapsă cu închisoarea ca urmare a verdictului.

„Aș fi șocat” dacă Trump va fi condamnat la închisoare, a declarat Bachner. El a adăugat că o sentință de probațiune ar fi normală pentru un inculpat mediu condamnat pentru aceeași infracțiune.

Merchan a precizat pe tot parcursul procesului că este conștient de statutul politic unic al lui Trump. El și-a exprimat anterior reticența de a-l trimite pe fostul președinte după gratii.

După ce Trump a fost acuzat de sfidare la 6 mai pentru că a încălcat în mod repetat ordinul de tăcere, Merchan a declarat că pedepsirea lui cu închisoarea este „ultimul lucru pe care vreau să îl fac”.

„Sunteți fostul președinte al Statelor Unite și, posibil, și următorul președinte”, i-a spus Merchan lui Trump la acea vreme, adăugând că este îngrijorat atât de logistica „cât și de implicațiile mai largi” ale încarcerării sale.

Gershman a declarat pentru CNBC că o condamnare la închisoare este „cu siguranță plauzibilă” și că „nu ar fi exclus” ca Merchan să îl condamne pe Trump la o perioadă de timp în spatele gratiilor.

Dar a recunoscut că, din cauza provocărilor imense și complexe pe care le presupune încarcerarea unui fost președinte, judecătorul ar putea opta în schimb pentru o sentință de arest la domiciliu.

„Acest caz atinge inima democrației noastre, potrivit judecătorului”, a declarat Gershman. „El consideră acest caz ca fiind foarte, foarte serios”.

Mai poate Trump să candideze la președinție?

Bătălia juridică a lui Trump nu îl va împiedica să candideze la președinție.

Atât Bachner, cât și Gershman au fost de acord că Trump va face apel inevitabil la sentința lui Mercan.

Dar acest proces de apel se va desfășura pe parcursul mai multor luni, dacă nu chiar ani, au spus ei.

Trump va face apel la Departamentul I Judiciar al Diviziei de Apel din New York. Dacă această instanță menține verdictul, Trump ar putea face apel la Curtea de Apel, cea mai înaltă instanță din New York.

Constituția cere ca președinții americani să fie cetățeni americani născuți în mod natural, care au cel puțin 35 de ani și care au locuit în țară cel puțin 14 ani. Ea nu interzice infractorilor să ocupe cea mai înaltă funcție, potrivit CNCB.