Info

Mediafax Group are un nou proprietar! Adrian Sârbu rămâne pe scaunul de director general încă patru ani

sursă foto romaniatv.net
FOTO:romaniatv.net

Dan Șucu, unul dintre cei mai prolifici oameni de afaceri din România, intră și pe piața de media. Patronul Mobexpert va fi acționarul principal al grupului Mediafax Group.

Această mutare vine la scurt timp după ce grupul media aflat în insolvență  a fost preluat de firma MediaMex Investments deținută de Șucu. În urma acestei tranzacții, Șucu devine principalul deținător al acțiunilor Mediafax și preia totodată și activitatea operațională a mărcilor Ziarul Financiar și Business Magazin cu tot cu domeniile de internet, echipament, personal sau site-uri.

În același timp, mandatul de director general al lui Adrian Sârbu a fost extins cu încă patru ani, până la finalul anului 2026. Proprietarul Mobexpert a achiziționat de la ING Bank creanța pe care grupul bancar o avea asupra Mediafax Group, debutând astfel pe piața media cu titlurile lui Adrian Sârbu.

Valoarea de piață a grupului Mediafax este de 5,7 milioane de euro

Firma MediaMax Investments aflată în portofoliul lui Șucu a semnat convenția de plată a debitelor în afara perioadei de reorganizare Mediafax Group. Cea din urmă societate se află în insolvență de opt ani iar singurele publicații rămase sunt Ziarul Financiar și Business Magazin.

Banca ING a ajuns la un consens cu omul de afaceri, acesta devenind creditorul principal al grupului, cu un procent de peste 50%. În cazul în care s-ar produce o vânzare forțată, valoare de piață a grupului ar ajunge la aproape 5,7 milioane de euro.

Mediafax Group a solicitat insolvența pe 16 decembrie 2014 cu datorii totale de peste 40 de milioane de euro, decizia a fost aprobată și semnată de judecătorul sindic în anul 2015, potrivit romaniatv.net.

Compania media a contractat împrumuturi de la ING Bank în perioada 2010-2014 de 117,7 milioane de euro pentru finanțarea activității. La momentul insolvenței, banca trebuia să-și recupereze 15,4 milioane de euro. Între timp, Sârbu a mai vândut din acțiuni.

Afacerile deținute de Dan Șucu

Fondator al grupului media, Adrian Sârbu deține în momentul de față funcția de administrator special, iar KPMG este administratorul judiciar al Mediafax Group. Pe durata perioade de insolvență, Sârbu a renunțat treptat la facerile pe care le deține în domeniul media.

În anul 2019, Profit.ro scria faptul că omul de afaceri Radu Ioan Budeanu, fondator al publicației Cancan achiziționase mărcile Gândul, Prosport, Promotor, Descoperă, Ce se întâmplă Doctore?, Apropo TV și Go4IT, de la Mediafax Group. În cursul aceluiași an, dezvoltatorul imobiliar One United Properties a cumpărat și marca gestionată de Andreea Esca, The One.

Cifra de afaceri cu care a încheiat anul 2020 grupul Mediafax Group a fost de 4,2 milioane de euro și o pierdere de 1,1 milioane de euro, iar numărul mediu de angajați ai grupului a fost de 132 de persoane. În ultima perioadă Dan Șucu și-a extins afacerile și investițiile în  sectorul imobiliar, unul dintre cele mai recunoscute proiecte ale acestuia este Arcadia Apartments.

În 2019 a preluat pentru 4,75 milioane de euro sediul și tipografia grupului de presă Adevărul de la Asset Management, firmă care a preluat la rândul ei o parte din averea lui Dinu Patriciu. De asemenea, Șucu este și unul din fondatorii platformei de investiții ROCA, alături de frații Adrian și Dragoș Pavăl.