Info

Raport KPMG: Cât încasează lunar directorii executivi, financiari și non-executivi ai companiilor listate la Bursa de Valori

bursa de valori sursa foto news365
sursa foto news365

Un raport realizat de Klynveld Peat Marwick Goerdeler(KPMG) în România realizează în premieră o analiză care dezvăluie salariile pe care le încasează directorii executivi, financiari și non-executivi ai companiilor listate la Bursa de Valori, inclusiv tipurile de stimulente sau alte recompense pe termen lung. 

Studiul care a fost intitulat „Studiul privind sistemul actual de remunerare a directorilor executivi și a membrilor Consiliilor de Administrație din cadrul companiilor listate” pune în fața publicului larg companiile care fac parte din BET( cele mai tranzacționate companii de pe Bursă) ocupă prima jumătate a clasamentului: totalul remuneraţiei fixe primite de un director executiv (CEO) din aceste companii reprezintă o treime (33%) din totalul remuneraţiei tuturor celorlalte companii. Întrucât anumite companii din BET lipsesc din analiza noastră din cauze obiective, este posibil ca procentul agenţilor economici care îşi recompensează directorii executivi cu salarii peste medie să fie chiar mai mare, potrivit ZF.

„Anul 2022 a marcat o premieră în istoria companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti: remuneraţiile primite de conducătorii companiilor listate au devenit publice, conform unei Legi ce transpune o Directivă europeană intrată în vigoare în august 2021. Diverse obligaţii de raportare pe acest subiect erau în vigoare pentru anumite companii şi înainte de această modificare legislativă (cum ar fi cele din sectorul financiar), însă informaţiile erau prezentate într-o formă agregată, nu pentru fiecare beneficiar în parte. Analiza KPMG relevă pentru prima dată mixul de remunerare practicat de companii, tipurile de recompense variabile acordate, inclusiv tipurile de stimulente pe termen lung sau raportul comparativ al retribuţiilor directorilor”, a declarat Mădălina Racoviţan, Partener Consultanţă Fiscală, Head of People Services, KPMG în România.

Remunerarea directorilor și a membrilor 

După cum prezintă analiza KPMG, directorii executivi ai companiilor listate la Bursa de Valori au un salariu fix ce variază între 72.417 ron și 2.188.771 ron pe an, ceea ce ar însemna între 1.200 euro şi 36.480 de euro pe lună, în vreme ce directorii financiari încasează între 162.043 ron şi 1.370.313 ron pe an, aproximativ 2.700 şi 22.840 de euro pe lună – o retribuţie anuală între 40% şi 100% din salariul unui director executiv. Directorii non-executivi sau financiari, jumătate încasează un salariu mai mare decât cel al unui director financiar, iar jumătate mai mic, conform ZF.

Este de menționat faptul că aceste companii nu sunt înregistrate în mod egal, rapoartele având o remunerație variabilă. Unele companii au exprimat în bani valoarea acțiunilor primite, în timp ce altele au menționat doar numărul de acțiuni acordate.