Lumea la zi

„Măsuri ferme și puternice” din partea Chinei! Beijing-ul își arată colții

China_Taiwan
sursă foto: capital.ro

Statele Unite ale Americii (SUA) se declară un aliat al Taiwanului în conflictul cu Republica China. Washingtonul a anunțat că va trimite portavionul „Ronald Reagan” și grupul său de luptă prin strâmtoarea de lângă statul insular. Iar acum, Beijingul se declară nemulțumit și trece la „măsuri ferme și puternice”.

„Aceste acțiuni provocatoare (ale Chinei – n.r) reprezintă o escaladare semnificativă”, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, la o reuniune a șefilor diplomației din Asia de Sud-est, la care au participat și miniștrii de externe din China, dar și din Rusia. În aceași ordine de idei, Drew Thompson, un savant din cadrul Universității Naționale din Singapore spune că „(China) arată că nu recunoaște liniile de demarcație ale Taiwanului, pentru că nu recunoaște Taiwanul. Sunt acte de război politic, de război psihologic și de război informațional. Este și un semnal puternic al Chinei pentru propriul popor, ca să-și arate determinarea”, citează stirileprotv.ro.

Acțiunile Beijingului continuă în conflictul cu Taiwan, iar tensiunile par a lua amploare. China ar fi lansat deja 11 rachete balistice în apele din jurul insulei, în apropierea coastelor de nord-est și sud-vest, conform autorităților de la Taipei. Iar câteva dintre acestea ar fi zburat chiar deasupra Taiwanului. Pentru monitorizarea situaţiei, preventiv, autoritățile taiwaneze au trimis în zonă mai multe nave şi avioane Mirage şi au desfăşurat sisteme anti-rachetă terestre.

Intervenția americană

SUA au intervenit și ele, prin prezența în strâmtoare a portavionul „Ronald Reagan” care, potrivit Pentagonului nu va pleca prea curând din apropierea Taiwanului. „Statele Unite dau dovadă atât de fermitate, cât și de stabilitate și responsabilitate. Nu credem că este în interesul nostru, al Taiwanului ori al regiunii să permitem escaladarea tensiunilor, motiv pentru care trei teste cu rachete ICBM, programate de mult timp pentru săptămâna asta, vor fi amânate pentru viitorul apropiat”, spune John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Minuteman III este o rachetă cu capabilități nucleare, iar aceasta reprezintă acum o componentă semnificativă a arsenalului militar strategic al Americii. Are o rază de acţiune de peste 9.600 km şi se poate deplasa la o viteză de 24.000 km/h.

Ce spun înalții din Taipei?

„Vreau să subliniez că nu vom escalada conflictul și nu vom provoca dispute, dar ne vom apăra cu tărie suveranitatea și securitatea națională. Rămânem pe calea democrației și a libertății”, a declarat Tsai Ing-wen, președintele Taiwanului. Premierul de la Taipei, Su Tseng-chang, continuă mesajul liderului țării: „China este un vecin malefic, care își arată forța militară la porțile țării noastre și se folosește de aceste exercitii ca să distrugă cele mai aglomerate rute comerciale ale lumii”.