Info

Mașini facem, să avem și drumuri! Producția de autoturisme din România a crescut cu 28%

Fabrică Dacia, Sursă foto: Economica.net
Sursă foto: Economica.net

Potrivit datelor centralizate de ACAROM (Asociaţia Constructorilor de Automobile din România), producţia autohtonă de mașini a înregistrat o creștere de 27,7% în primele zece luni ale anului, faţă de aceeași perioadă a anului 2021. Per total, în anul 2022, au fost construite 258.569 modele Dacia şi 166.404 modele Ford.

Astfel, țara noastră a construit 425.423 de autoturisme noi, dintre care 43.452 de unități doar în luna octombrie 2022. Din totalul acestora, 28.941 de unităţi au fost realizate la Uzina Dacia de la Mioveni, în timp ce 14.511 unităţi la Uzina Ford de la Craiova.

Comparativ cu primele 10 luni ale anului 2020, producția auto a cunoscut o creștere de 19,35%, în timp ce, faţă de primele zece luni din 2019, majorarea este de 4,3%.

Producția ar urma să scadă

Potrivit unui raport al firmei de cercetare S&P Global Mobility, producţia de automobile din Europa ar urma să scadă pe fondul crizei energetice cu aproape 40% (peste un milion de unităţi pe trimestru) până la sfârșitul anului 2023. Astfel, producția trimestrială a fabricilor din Europa va fi cuprinsă între 4 și 4,5 milioane de unități, scriu cei de la Adevărul.

Analiștii au mai avertizat că ritmul ar putea scădea și mai mult, până la 2,75 milioane de unități/ trimestru, în cazul în care apar „potenţiale restricţii ale furnizorilor de utilităţi”

„În condiţiile în care preţurile la energie în Europa au explodat, o iarnă dură ar putea pune anumite sectoare auto în pericol de a nu putea să îşi menţină în funcţiune liniile de producţie”, se arată în raport.

În plus, analiștii au arătat că prețul acordat producției auto a crescut la aproximativ 700 de euro/ vehicul, de la 50 de euro cât se înregistra înaintea crizei energetice.

1,2 trilioane de dolari pentru mașinile electrice

Cei mai mari jucători de pe piața auto din lume au de gând să cheltuiască aproape 1,2 trilioane de dolari până în anul 2030 pentru a dezvolta și produce milioane de vehicule electrice, se arată într-o analiză a celor de la Reuters. Această sumă este de peste două ori mai mare faţă de cea alocată anul trecut. Acești bani vor fi folosiți pentru a construi 54 de milioane de vehicule electrice cu baterii în 2030, ceea ce înseamnă mai mult de 50% din producția totală de vehicule.

În fruntea celor care vor să producă o adevărată revoluție în industria auto se află compania Tesla, deținută de miliardarul american, Elon Musk. Acesta a prezentat un plan îndrăzneț, conform căruia firma va reuși să construiască 20 de milioane de mașini electrice în 2030, scrie Adevărul.

Pentru a îndeplini această creștere exponențială, care este de 13 ori mai mare  față de cele 1,5 milioane de vehicule pe care speră să le vândă în acest an, compania va avea un cost de sute de miliarde de dolari.