Infofinanciar > Info > Masa de Paște devine un lux! Prețul cărnii de miel a crescut cu 15%
Info

Masa de Paște devine un lux! Prețul cărnii de miel a crescut cu 15%

Masă de Paște
Sursă foto: restograf.ro

În pregătirile pentru sărbătoarea importantă, atenția se îndreaptă către carnea de miel, deși prețurile au înregistrat o creștere semnificativă față de anul trecut. Elemente tradiționale precum ouăle roșii, cozonacul, pasca și carnea de miel rămân indispensabile pe masa de sărbătoare a românilor.

Costurile cărnii de miel au înregistrat o creștere semnificativă în ultimul an. Comparativ cu prețurile din 2023, prețul pe kilogram al cărnii de miel a crescut cu aproximativ 15%, de la 20 de lei la sume considerabile.

Masa de Paște este scumpă decât anul trecut

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Popăuți din județul Botoșani a informat că are în vânzare aproximativ 600 de miei pentru sărbătorile pascale, cu un adaos de 10% la preț. Astfel, s-a stabilit un preț de 22,03 lei/kg pentru mielul viu.

Cu toate că în prezent un kilogram de carne de miel nu are un preț extrem de ridicat. Se anticipază o creștere semnificativă în preajma Sărbătorilor Pascale. Anul trecut, în perioada Paștelui, prețul pentru un kilogram de carne de miel a atins 65 de lei. Este important de menționat că în 2022, același kilogram de carne de miel putea fi achiziționat cu 35 de lei.

Mulți români ar putea decide să renunțe la achiziționarea cărnii de miel pentru masa de Paște. Președintele Asociației Tinerilor Crescători de Ovine Harghita, Țăpuc Lorand, prognozează că prețul la carne de miel în perioada Paștelui va depăși 35 de lei la carcasa, iar prețul viu va ajunge la 20 de lei.

Fermierii se pregătesc deja de sărbătorile pascale

Proprietarul unei ferme, cu peste 800 de oi și peste 500 de miei pregătiți pentru sacrificare în perioada Paștelui. Gestionează o fermă extrem de modernă care servește fermierii din Harghita. Acest tânăr fermier depune eforturi pentru a mări producția de lapte la rasele autohtone, în special la țigaia ruginie.

Ferma sa găzduiește și alte animale autohtone, precum vaci, găini, gâște și porci, pe care le crește cu scopul de a multiplica aceste rase în județ. Fermierul afirmă că este capabil să vândă întreaga cantitate de miei. Deoarece are un contract cu un abator autorizat care asigură livrarea în întreaga țară.

Ceea ce rămâne va fi destinat exportului. Încă nu cunoaștem prețul de vânzare, fie că este vorba de mieii vii sau de cei tranșați. Prețul estimat ar putea atinge 50 de lei pe kilogram în cazul cărnii tranșate și 25 de lei pe kilogram pentru mieii vii, conform antena3.ro.