Infofinanciar > Info > Marius Budăi: „PNL propune CASS la pensiile de peste 4.000 de lei. O doză mare de neseriozitate”
Info

Marius Budăi: „PNL propune CASS la pensiile de peste 4.000 de lei. O doză mare de neseriozitate”

pensiile românilor (sursă foto: cancan.ro)

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a afirmat, luni, că PNL a depus la Senat un proiect de lege care propune aplicarea Contribuției de Asigurări Sociale de Sănătate (CASS) la pensiile care depășesc pragul de 4.000 de lei.  Măsură pe care PSD nu o susține.

”PSD face front comun se va opune acestui proiect, apărând interesele părinților și bunicilor noștri.  Această inițiativă vine din partea acelorași politicieni care au decis înghețarea pensiilor în 2021. Ceea ce a provocat nemulțumire în rândul seniorilor”, a scris Marius Budăi, luni, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, „contradicțiile sunt evidente din partea PNL. Pe de o parte fac promisiuni cu neimpozitarea pensiilor sub 3.000 de lei. Pe de alta se propune o suprataxare a celor care depășesc 4.000 de lei”.

„Din punctul meu de vedere, aceste contradicții denotă o doză destul de mare de neseriozitate a PNL în politicile adresate pensionarilor”, a adăugat Budăi.

Cum se calculează și cine plătește CASS

CASS se calculează ca un procent din venitul lunar și se plătește lunar, fie de angajatori, în cazul angajaților, fie de persoanele care obțin venituri din activități independente. Această contribuție este calculată pe baza venitului declarat sau a salariului. Și are un impact direct asupra accesului la servicii medicale.

Ce este CASS pe fluturașul de salariu? Contribuția la sănătate pentru persoanele fizice se calculează ca un procent de 10% din salariul lunar brut. Această contribuție este obligatorie pentru toți angajații și ajută la finanțarea sistemului de sănătate.

De exemplu, dacă ai un venit lunar de 3.000 de lei, contribuția ta lunară la CASS ar fi de 300 de lei.

Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), procentul de CASS este de 10% din veniturile obținute din activități independente. Se calculează pe baza venitului net, după deducerea cheltuielilor aferente activității.

CASS nu este obligatorie pentru PFA, dacă aceștia plătesc deja CASS din salariul lor. De exemplu, pentru un venit anual de 30.000 de lei, contribuția anuală la CASS ar fi de 3.000 de lei.