Infofinanciar > Info > Marius Budăi transmite o ultimă ofertă pentru profesori! Ministrul Muncii anunță o majorare a salariilor de până la 30%
Info

Marius Budăi transmite o ultimă ofertă pentru profesori! Ministrul Muncii anunță o majorare a salariilor de până la 30%

Marius Constantin Budăi pensii salarii
Sursa foto: wowbiz.ro

Potrivit ministrului Muncii, un scenariu final pentru încheierea grevei de la catedră ar putea fi o majorare a pachetului salarial de 25 – 30 de puncte procentuale, în raport cu salariul minim brut pe economie. Mai apoi, majorarea de salariu ar urma să ajungă la 60 de procente în următorii doi ani. 

În acest caz, se are în vedere o mărire a salariilor profesorilor, în raport cu salariul minim pe economie. Budăi a transmis că acest scenariu este însă pe masa de discuție cu sindicaliștii. 

Iar întrebat dacă se va ajunge la majorarea de 60% la sfârșitul celor trei ani viitori, ministrul Muncii a afirmat că această variantă este luată în calcul, iar pe viitor schimbările se vor realiza ca atare. 

Majorările încearcă să împace cerințele sindicaliștilor 

„Este prematur să discutăm acum, dar este un scenariu de lucru. Toate solicitările dumnealor sunt pe masă. Eu mi-aş dori să se închidă cât mai repede această grevă a sindicatelor”, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi. 

În plus, Budăi a mai adăugat că această majorare se va aplica tuturor cadrelor didactice practicante și nu doar cadrelor debutante. Astfel, promisiunea oficialilor este ca într-un interval de trei ani, ca salariul unui debutant să ajungă la 4.000 de lei, comparativ cu suma de 2.400 de lei, la cât se măsoară venitul unui profesor nou acum. 

Aceasta majorare eșalonată ar însemna, ca în următorii trei ani, fiecare cadru didactic în parte să beneficieze de o mărire a pachetului salarial de aproximativ 500 de lei pe an. 

Noua grilă de salarizare ar urma să fie transpusă în viitoarea lege a salarizării 

„S-a discutat foarte clar când liderii de sindicat au fost la Ministerul Muncii, că discuțiile pe următoarea grilă de salarizare vor începe de la acest principiu. Noi vom respecta tot ce liderii coaliției le vor transmite acum liderilor de sindicat. 

De altfel, o primă decizie și ce a ținut de Ministerul Muncii, dacă vorbim de anexa 8, acolo unde există personalul auxiliar din cadrul din educație, dar și anumite funcții comune, deja vinerea trecută ordonanța de urgență a fost gata și a fost aprobată în ședința de Guvern. Tot ce se va decide și ce liderii coaliției au decis până acum s-a transformat în fapte”, a continuat ministrul Muncii. 

„Situația este extrem de încordată. Orice spunem unii dintre noi acum poate crea sau nu plăceri sau neplăceri. Cred că este momentul să lăsăm liderii să le transmită liderilor de sindicat decizia dumnealor și după aceea să vedem cum continuăm.  

Este foarte important că ați văzut și am susținut din primul moment decizia lui Marcel Ciolacu de a nu mai continua nicio negociere politică până nu se închide această situație.  

Am și transmis public că din respect pentru cei peste 300.000 de angajați din cadrul sistemului de educație, pentru cei peste trei milioane de copii și părinții lor, eu însă sunt părinte de doi copii, noi cu toții trebuie să fim extrem de înțelepți acum și să lăsăm la o parte orice altă discuție și să ne concentrăm doar pe rezolvare a acestei probleme.  

Nu era din punctul nostru de vedere, nicio funcție din cadrul guvernului sau care altă funcție mai importantă decât acest aspect și atunci am lăsat jos orice discuții politice pentru a rezolva această situație”, a încheiat Marius-Constantin Budăi, potrivit Antena 3.