Info

Margaritis Schinas, Vicepreședintele Comisiei Europene despre cele „4 elemente” care vor schimba viitorul

Margaritis Schinas, Vicepreședintele Comisiei Europene despre cele „4 elemente” care vor schimba viitorul
sursa foto ec.europa.eu

Migrație, educație, securitate și sănătate sunt cele patru elemente pe care le prezintă în cadrul summit-ului RETHINK ROMÂNIA, într-un keynote speech: E.S. Margaritis Schinas, Comisarul European pentru migrație, securitate, sănătate

„Nu mă îndoiesc că viitorul nostru colectiv ca europeni va evolua în mod decisiv prin intermediul acestor 4 elemente. Migrațiile. Trebuie să ne luptăm să punem împreună un punct european de migrație. UE, cea mai mare piață unică din lume, care a cumpărat 5 miliarde de doze de vaccinuri, a găsit 1 trilion de reziliențe de revigorare, această UE încă nu are o politică comună de migrație, este dezamăgitor, dar adevărat. Trebuie să punem laolaltă această verigă lipsă în politica de arhitectură. Nu va exista o politică de migrație fără gestionarea frontierelor noastre externe; nu am reușit să ajungem la un acord, dar ne apropiem. Singura problemă pe care o avem este că unele state membre, dacă nu chiar majoritatea, doresc să ajungă la etajul trei. Cei care doresc solidaritate, doresc să ajungă acolo, cei care doresc securitatea frontierelor, doresc să ajungă acolo. Având în vedere provocarea demografică a Europei, aceasta este o realitate, la fel ca și exodul creierelor. Trebuie să abordăm problema migrației legale. Trebuie să punem la punct un sistem de migrație legală pentru a obține oamenii de care avem nevoie în sănătate, turism, sectorul ospitalității. Nu avem oamenii de care avem nevoie, am urmărit deja politica de migrație legală. Creăm o platformă care să lucreze împreună cu angajații din UE și invităm vecinii noștri din Africa și Orientul Mijlociu. Fără ei, politica noastră de migrație nu va fi completă. Migrația trebuie să fie detoxificată, trebuie să fie normalizată” susține Margaritis Schinas.

Educație și competențe

ReThink Romania este o iniţiativă a unor antreprenori care cred că, în ultimii 30 de ani, România nu şi-a atins potenţialul şi care s-au hotărât să schimbe acest model, pentru ca următorii 30 de ani să fie mai productivi, iar viitorul copiilor noştri mai sănătos. Așadar, după cum susține Comisarul European „primul domeniu: angajamentul nostru de a construi în UE până în 2025 un spațiu european al educației. Trebuie să ne folosim banii, programele și mobilitatea pentru a ne forța sistemele de educație să converge. În momentul în care vorbim, nu avem un spațiu european de educație, trebuie să construim această alianță universitară și, cândva, în jurul anului 2025, acest program poate evolua către o diplomă europeană comună, astfel încât Europa să devină o destinație pentru educație pentru studenții din afara Europei. Bugetul pentru următorii 7 ani pentru erasmus este de 22 de miliarde, de la 9 miliarde. Competențele sunt importante, iar Europa are nevoie de o revoluție a competențelor. Avem politici, resurse de bani, dar nu avem oamenii, nu avem competențele necesare. Anul viitor va fi anul european al competențelor, iar această revoluție va fi utilă până în 2050 și ar trebui să conecteze pe toată lumea. Dezvoltarea competențelor în Europa este sinonimă cu drepturile omului. Nu numai tinerii europeni, ci și adulții, care au nevoie de o creștere și o recalificare a competențelor.”

Securitate

Securitatea devine acum nu numai o preocupare importantă, ci influențează și alegerile. Problema pe care o avem cu europenii și securitatea este că, timp de ani de zile, statele membre au fost în jurisdicție națională și au fost de cele mai multe ori sceptice cu privire la un mod european de securitate, considerând că acesta va submina instituțiile naționale de securitate. Cred că acest lucru a fost depășit acum prin modul în care s-a dezvoltat societatea. Europa a devenit o țintă pentru cei care doresc să eșuăm. Dimensiunea securității este în curs de apariție, iar în cadrul acestei comisii am făcut pași uriași în acest domeniu, construim acoperișul de securitate al UE, un singur acoperiș în care construim camere individuale, de la crima organizată, abuzul de copii, activități teroriste. De ce este acest lucru important? Oamenii, europenii, au nevoie de același nivel de protecție față de mediul fizic și digital. Trebuie să fim capabili să conectăm punctele acum și să construim ziduri de protecție pentru a-i proteja pe europenii noștri, din punct de vedere fizic și digital” mai adaugă acesta.