Info

„Marea Unire” a localităților din România. PSD și PNL se opun acestei măsuri

Harta României sursa foto mediafax.jpg
Sursa foto: mediafax

În ședința de guvern de miercuri, administrația Ciucă dezbate un proiect de lege care inițiază reforma teritorială. Potrivit propunerii puse în dezbatere publică, aceasta presupune formarea de consorții administrative, care sunt acorduri voluntare între două sau mai multe localități apropiate. Această decizie a fost asumată de România prin PNRR.

Propunerea legislativă este destinată orașelor care doresc să colaboreze și să se asocieze pentru a furniza servicii publice în mod colectiv și urmărește să îndeplinească prevederile Codului administrativ (Ordonanța de urgență 57/2019). Proiectul se află pe ordinea de zi a Guvernului, și va fi discutat în sedința de miercuri.

Articolul adăugat prin noul proiect de lege prevede ca două sau mai multe comune sau orașe care includ localități rurale apropiate au dreptul de a colabora și de a se asocia între ele în consorții administrative, în condițiile legii, pentru a spori eficiența serviciilor publice, eficiența implementării investițiilor sau pentru a utiliza mai eficient resursele. Însă, aceste consorții administrative nu vor avea statut de personalitate juridică.

PSD și PNL se opun reformei

Termenul „consorții administrative” este utilizat în cadrul PNRR pentru a promova măsuri menite să stimuleze capacitatea administrației publice locale. În vederea modificării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, unul dintre reperele cuprinse în Componenta 10 – Fond local a PNRR își propune să reglementeze cadrul legal de organizare și funcționare a consorțiilor administrative.

Reamintim că o serie de personalități politice și membri ai societății civile au pledat pentru o schimbare administrativă care să ducă la reducerea numărului de județe și comune, în special pentru a îmbunătăți eficiența alocării resurselor. PSD și PNL, în special la nivel local, se opun categoric noțiunii de reformă, deoarece aceasta ar duce la pierderea a sute de consilieri locali și județeni, precum și a unor baroni locali puternici.

Două inițiative recente de asociere a unor orașe învecinate în vederea îmbunătățirii eficienței serviciilor publice – una în Oradea și cealaltă în Buzău – au eșuat. Până în prezent, aceasta era singura modalitate de colaborare între două zone.