Infofinanciar > Lumea la zi > Probleme în Asia! De ce se intensifică tensiunile în China și Filipine
Lumea la zi

Probleme în Asia! De ce se intensifică tensiunile în China și Filipine

Probleme în Asia! De ce se intensifică tensiunile în China și Filipine
Sursa foto: Arhiva companiei

Tensiunile diplomatice crescânde și incidentele maritime recente dintre China și Filipine au transformat Marea Chinei de Sud într-un  punct critic.

În centrul conflictelor recente dintre Filipine și China sunt două caracteristici aprig contestate situate în zona economică exclusivă de 200 de mile marine din Manila, dar pe care Beijingul le pretinde ca fiind proprii.

China utilizează o linie numită „linia cu nouă puncte” care cuprinde aproximativ 90% din Marea Chinei de Sud. Pentru a-și afirma pretenția de suveranitate asupra Scarborough Shoal, un recif scufundat râvnit pentru stocurile sale bogate de pești.

De ce se intensifică tensiunile?

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga a hotărât în ​​2016 că cererile extinse ale Beijingului prin linia sa de nouă puncte nu aveau nicio bază în temeiul dreptului internațional, oferind Filipinelor o victorie de referință. Dar asta nu a împiedicat China, care respinge hotărârea, să fie mai asertivă.

Beijingul a dislocat sute de nave ale gărzii de coastă pentru a patrula acele zone, alarmând Filipine, reclamanții rivali și alte state care operează în Marea Chinei de Sud, inclusiv Statele Unite. SUA se teme de puterea militară în creștere și ambiția teritorială a Chinei.

Tensiunile cresc în apele disputate din Marea Chinei de Sud. În ultimul an, întâlnirea navelor filipineze cu cele chineze a devenit mai frecventă și mai tensionată. Beijing își intensifică revendicările teritoriale, în timp ce Manila refuză să oprească pescuitul și aprovizionarea Filipinelor din două recife. China consideră aceste activități intruziuni ilegale și a încercat să îndepărteze navele filipineze.

 Care a fost reacția globală?

Acțiunile Chinei au atras condamnarea și îngrijorarea internațională din partea unor mari puteri, inclusiv Statele Unite, Japonia, Australia, Franța și Marea Britanie.

Jurnalisti străini au participat, la invitația Filipinelor, la unele misiuni de reaprovizionare filipineze și au documentat evenimentele din zonă. Un oficial din domeniul securității a declarat că scopul acestei acțiuni este de a „arunca lumină asupra tacticilor din ‘zona gri’ ale Chinei”. China a acuzat Filipinele că agită spiritele și răspândesc dezinformarea.

S-ar putea implica Statele Unite în disputa Filipinelor cu China?

Disputa Filipinelor cu China coincide cu o creștere a colaborărilor pe teme de securitate cu Statele Unite sub conducerea lui Marcos. Aceste colaborări includ extinderea accesului SUA la bazele militare filipineze. De asemenea, Manila caută legături strânse de securitate cu alți aliați, precum Japonia și Australia. Aceste colaborări includ patrulări comune, care au stârnit frustrări în China.

Statele Unite au un Tratat de Apărare reciprocă cu Filipinele. Au subliniat în repetate rânduri că își vor proteja aliatul dacă garda de coastă sau forțele armate filipineze ar fi atacate oriunde în Marea Chinei de Sud, numind acordul „de neclintit”.

Tratatul ridică semnificativ mizele în disputa Filipine-China în cazul unei erori de calcul pe mare. Cu toate acestea, ar putea limita și până unde este dispusă China să meargă pentru a ține Filipinele la distanță, temându-se de riscurile conflictului și de presiunea de a răspunde hotărât în ​​cazul unei implicări militare directe a SUA.

Oficialii filipinezi au respins discuțiile despre invocarea tratatului în situația actuală, potrivit Reuters.