Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie urmează exemplul american! Impune sancțiuni contra Rusiei și Coreei de Nord
Lumea la zi

Marea Britanie urmează exemplul american! Impune sancțiuni contra Rusiei și Coreei de Nord

zdg.md
Sursa foto: arhiva companiei

Marea Britanie a anunțat vineri, 17 mai, sancțiuni împotriva a trei companii și a unei persoane fizice. Acestea au legătură cu ceea ce a numit „comerțul ilicit «arme contra petrol»” între Rusia și Coreea de Nord.

Anunțul a fost făcut în urma deciziei Statelor Unite de a impune sancțiuni împotriva a două persoane fizice și trei companii rusești pentru facilitarea transferurilor de arme între Rusia și Coreea de Nord. Inclusiv rachete balistice destinate utilizării în Ucraina.

„Sancțiunile evidențiază eforturile maligne comune ale Rusiei și ale RPDC (Coreea de Nord) de a eluda sancțiunile (ONU) privind produsele petroliere. Care contribuie la facilitarea programelor militare ilegale ale RPDC”, a declarat guvernul într-un comunicat.

În declarație se precizează că Marea Britanie acționează „alături de partenerii internaționali”. Și îl citează pe ministrul de externe David Cameron. Acesta a declarat că Marea Britanie va continua să ceară socoteală Moscovei și Phenianului pentru astfel de transferuri de arme.

„Putin își forțează fiecare nerv pentru a-și susține războiul ilegal din Ucraina. Recurge chiar și la acorduri comerciale ilicite de tip «armament pentru petrol» cu RPDC. Și încalcă în mod flagrant sancțiunile ONU pentru care Rusia însăși a votat și se opune la grupurile de monitorizare ale ONU care raportează despre activitatea lor”, a spus el.

Marea Britanie a precizat că noile sancțiuni sunt împotriva Paekyangsan Shipping. Care transferă produse petroliere între Coreea de Nord și Rusia. Dar și Toplivo Bunkering Co (TBK) pentru că a permis navelor implicate în astfel de transferuri să se aprovizioneze în portul rusesc Vostochny, informează reuters.com