Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie trebuie să oprească exportul de arme către Israel
Lumea la zi

Marea Britanie trebuie să oprească exportul de arme către Israel

Războiul din Gaza după șase luni
Sursa arhiva companiei

Șapte lucrători umanitari, dintre care 3 britanici au decedat în Gaza în timp ce exportau arme către Israel. Acest lucru a provocat apeluri pentru oprirea exporturilor.

Fost consilier pentru securitate națională, Peter Ricketts a declarat miercuri că „Uneori, în timpul conflictului, ai parte de un moment în care există o asemenea indignare la nivel mondial încât se cristalizează sentimentul că lucrurile nu mai pot continua așa. Sper că acest incident îngrozitor va servi acestui scop”.

Ce sa întâmplat?

Cele 7 victime umanitare făceau parte din grupul World Central Kitchen. Acestea au fost ucise de raiduri aeriene israeliene în Gaza. O dronă a tras trei rachete asupra a trei mașini clar marcate, potrivit ziarului Haaretz. Cei trei britanici uciși au fost numiți marți târziu ca fiind lucrătorii de securitate. Numele acestora este John Chapman, James Henderson și James Kirby.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut că „oameni nevinovați” au fost uciși, chiar dacă incidentul a fost numit atac aerian „neintenționat”.

Măsurile

Liberal-democrații din opoziție au declarat că guvernul „trebuie să ia măsuri rapide pentru a suspenda exporturile de arme către Israel”. Aceștia au cerut Marii Britanii să „își dubleze eforturile pentru a asigura o încetare imediată a focului bilateral”.

Între timp, miniștrii sunt îndemnați să publice avizul juridic intern al guvernului cu privire la faptul că acesta consideră că Israelul respectă dreptul internațional, o cerință esențială pentru acordarea în continuare a licențelor de export de arme către această țară.

Dimensiunea exporturilor

Începând cu 2008, Regatul Unit a acordat Israelului licențe de armament. Acestea erau în valoare de peste 574 de milioane de lire sterline. Potrivit unei cercetări efectuate de House of Commons Library, exporturile de apărare ale Regatului Unit se vor ridica la 42 de milioane de lire sterline în 2022.

Marea Britanie are suspendare pentru vânzările de arme către Israel. A făcut acest lucru în 1982, după invazia Libanului de către Israel. Iar în 2002 a limitat vânzarea oricărui echipament militar care ar putea fi folosit în teritoriile palestiniene.

Dar ministrul de externe Andrew Mitchell a subliniat săptămâna trecută că exporturile britanice „sunt foarte mici, reprezentând 0,02% din importurile militare ale Israelului”. Doi oficiali britanici, cărora li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi despre discuțiile interne ale guvernului, au avertizat să nu se citească prea mult în retorica înăsprită a Marii Britanii din ultimele 24 de ore.

Marea Britanie va „urmări foarte îndeaproape” situația

Principalul partid de opoziție din Marea Britanie, Partidul Laburist, și-a exprimat, de asemenea, opinia. Acesta a transmis a îndemnat Israelul să respecte dreptul internațional.

Purtătorul de cuvânt al mediului de afaceri, Darren Jones, a declarat miercuri că „războiul nu s-ar încheia „dacă Marea Britanie ar înceta furnizarea de arme, deși înțelege de ce oamenii ar cere acest lucru „în aceste circumstanțe”.

Cu toate acestea, vorbind miercuri la summitul NATO de la Bruxelles, Cameron a declarat că Marea Britanie va „urmări foarte îndeaproape” pentru a vedea dacă Israelul va permite mai multe ajutoare în Gaza și a cerut ca ancheta israeliană privind incidentul să aibă loc „foarte repede”.

Națiunile Unite au declarat marți că aproape 200 de lucrători umanitari au fost uciși în conflictul dintre Israel și Hamas până în prezent, conform Politico.