Infofinanciar > Lumea la zi > Marea Britanie nu îi mai atrage pe milionari. Bogații au început să părăsească Regatul
Lumea la zi

Marea Britanie nu îi mai atrage pe milionari. Bogații au început să părăsească Regatul

Marea Britanie Sursa foto Jurnalul
Sursa foto: arhiva companiei

Potrivit unui nou studiu, se așteaptă ca un număr record de milionari să părăsească Marea Britanie în acest an. Iar alegerile generale din acest an ar trebui să exacerbeze și mai mult exodul.

Raportul Henley Private Wealth Migration Report indică faptul că Regatul Unit va înregistra o pierdere netă de 9.500 de persoane cu averi mari în 2024. Mai mult decât dublu față de cifra de anul trecut, de 4.200 (care în sine a fost o cifră record).

Marea Britanie, pe locul doi

În clasamentul realizat de Henley, Marea Britanie se află pe locul al doilea, după China. Gigantul din estul Asiei urmează să înregistreze ieșiri nete de 15.200 de milionari în 2024.

Previziunile marchează o schimbare radicală pentru Marea Britanie. Această țară a fost considerată cândva o locație privilegiată pentru super-bogații lumii. Henley, o firmă de consultanță care urmărește tendințele de migrație, a remarcat că, între anii 1950 și începutul anilor 2000, țara a văzut numeroase familii bogate care s-au mutat pe țărmurile sale din Europa continentală, Africa, Asia și Orientul Mijlociu.

„Cu toate acestea, această tendință a început să se inverseze în urmă cu aproximativ un deceniu. Când mai mulți milionari au început să părăsească țara și mai puțini au venit”, se arată în raportul său.

„În special, în perioada de șase ani, din 2017 până în 2023, după Brexit, Regatul Unit a pierdut un total de 16.500 de milionari din cauza migrației. Estimările provizorii pentru 2024 sunt și mai îngrijorătoare”, a adăugat cercetarea.

Efectele alegerilor

Hannah White, CEO al think tank-ului Institute for Government, a remarcat că exodul milionarilor ar putea fi accelerat de alegerile generale din acest an.

Sondajele recente dau Partidului Laburist, de centru-stânga, un avans izbitor față de rivalul său, Partidul Conservator de dreapta. Un sondaj realizat de Savanta pentru ziarul The Telegraph, le acorda laburiștilor 46% din voturi. Mai mult decât dublu față de cele 21% ale conservatorilor. Partidul populist de dreapta Reform nu este departe, cu 13%.

Laburiștii s-au poziționat ca un partid pro-business. Cu accent pe crearea de bogăție. Cu toate acestea, în manifestul său electoral se arată, de asemenea, clar că intenționează să vizeze lacunele de care beneficiază cei bogați pentru a finanța mai bine serviciile publice. Partidul s-a angajat să elimine lacunele fiscale pentru așa-numitele persoane fizice nerezidente, să reducă evaziunea fiscală, să elimine scutirile de impozite pentru școlile independente și să crească impozitele pentru achiziționarea de proprietăți rezidențiale de către persoane care nu sunt rezidente în Regatul Unit.

O ieșire accelerată

„Ieșirea persoanelor cu averi mari, deja generată de contextul economic și politic, este acum accelerată de deciziile politice înaintea alegerilor”, a scris White în raportul Henley.

„Pe lângă taxa de 40% deja impusă pe proprietățile care depășesc un prag de 325.000 de lire sterline. guvernul conservator a adoptat ideea principală a politicii opoziției laburiste de a pune capăt regimului fiscal al persoanelor fără domiciliu stabil în Regatul Unit începând cu 2025. Iar pentru cei care își educă copiii în sectorul bine cotat al școlilor private din Regatul Unit, angajamentul laburiștilor de a elimina scutirea de TVA de 20% de care se bucură școlile private va fi o altă evoluție nedorită”, a adăugat White.

Potrivit lui Henley, numărul milionarilor din Marea Britanie a scăzut cu 8% în ultimul deceniu. În contrast puternic cu majoritatea celorlalte economii majore din Europa și nu numai. De exemplu, în Germania, numărul persoanelor cu averi mari a crescut cu 15% în această perioadă. În timp ce în SUA numărul acestora a urcat cu 62%, informează cnbc.com