Infofinanciar > Lumea la zi > „NATO va răspunde!” Ce declarații face șeful alianței despre evenimentul din Marea Baltică
Lumea la zi

„NATO va răspunde!” Ce declarații face șeful alianței despre evenimentul din Marea Baltică

armament-nato
Sursă foto: brookings.edu

NATO va discuta despre deteriorarea unei conducte de gaz și a unui cablu de date care circulă între statele membre Finlanda și Estonia și va organiza un răspuns „hotărât” dacă se va dovedi că este vorba de un atac deliberat, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Avarierea gazoductului și a cablului de telecomunicații Balticconnector a fost confirmată marți, după ce unul dintre cei doi operatori ai gazoductului, compania finlandeză Gasgrid, a observat o scădere a presiunii și o posibilă scurgere duminică seara, în timpul unei furtuni. Marți, Helsinki a declarat că avaria a fost probabil cauzată de o „activitate exterioară” și că se investighează cauza, ceea ce a alimentat îngrijorarea privind securitatea energetică regională și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

„Important acum este să stabilim ce s-a întâmplat și cum s-a putut întâmpla acest lucru”, a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles, înainte de o reuniune a alianței militare.

„Dacă se va dovedi că a fost un atac deliberat asupra infrastructurii critice a NATO, atunci acest lucru va fi, desigur, grav, dar va fi întâmpinat, de asemenea, de un răspuns unit și hotărât din partea NATO.” Conducta, între Inkoo în Finlanda și Paldiski în Estonia, traversează Golful Finlandei, o parte a Mării Baltice care se întinde spre est în apele rusești și se termină în portul Sankt Petersburg.

Balticconnector este operat în comun de către operatorul estonian de sisteme de electricitate și gaze Elering și operatorul finlandez de sisteme de transport de gaze Gasgrid, care dețin fiecare jumătate din conductă.

Avarii în Marea Baltică

Operatorii au precizat într-o declarație că planificarea și efectuarea reparațiilor la conductă vor dura cel puțin cinci luni, iar transferurile de gaze ar putea fi reluate cel mai devreme în luna aprilie a anului viitor. Kremlinul a descris incidentul ca fiind „îngrijorător” și a declarat că așteaptă informații suplimentare.

Conductele rusești Nord Stream au fost avariate de un atac în Marea Baltică, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unui briefing de presă obișnuit, referindu-se la un incident din septembrie 2022.

Incidentul de duminică a avut loc la aproximativ un an după ce gazoductele mai mari Nord Stream, care traversează Marea Baltică între Rusia și Germania, au fost avariate de explozii despre care autoritățile au spus că au fost cauzate de sabotaj.

Henri Vanhanen, cercetător la Institutul finlandez pentru afaceri internaționale, a declarat că problema centrală va fi modul în care NATO va reacționa dacă vor exista dovezi că în spatele avarierii conductelor din Marea Baltică se află un actor statal.

„Cred că marea întrebare pe termen lung este aceea dacă avem un set clar de potențiale contramăsuri pentru astfel de activități (de sabotaj)? Care este elementul de descurajare?”, a spus el, potrivit Reuters.

NATO răspunde

Guvernul finlandez a declarat că nivelurile de pregătire au fost ridicate la nivelul infrastructurilor critice, în condițiile în care oficialii, inclusiv președintele Sauli Niinisto, au primit o imagine de ansamblu a situației în cadrul unei reuniuni extraordinare de miercuri.

„Se poate vedea în mod clar că aceste daune sunt cauzate de o forță destul de mare”, a declarat ministrul estonian al Apărării, Hanno Pevkur, pentru Reuters, printre posibilele cauze numărându-se „impactul mecanic sau distrugerea mecanică”.

Conducta și cablul de telecomunicații se desfășoară în paralel la o distanță „semnificativă” unul față de celălalt, potrivit operatorului de cablu, Elisa.

Se crede că deteriorarea conductei ar fi avut loc în apele finlandeze, în timp ce ruptura cablului s-a produs în apele estoniene, au declarat autoritățile finlandeze.

Incidentele au avut loc „în același interval de timp” la începutul zilei de duminică, au declarat anchetatorii finlandezi.

Conducta, învelită în beton pentru protecție, arată ca și cum „cineva a rupt-o pe o parte”, a declarat comandantul marinei estoniene Juri Saska pentru postul public de televiziune ERR. „Betonul s-a rupt, sau s-a desprins, în special în acel punct de rănire”.

Avariile aduse conductei și liniei de telecomunicații nu vor avea niciun impact asupra sistemului de electricitate din Finlanda, a precizat operatorul de rețea Fingrid într-o declarație. Gazul reprezintă 5% din necesarul de energie al Finlandei.

Conducta Balticconnector a fost deschisă în decembrie 2019 pentru a contribui la integrarea piețelor de gaze din regiune, oferind Finlandei și națiunilor baltice Estonia, Letonia și Lituania o mai mare flexibilitate a aprovizionării.