Infofinanciar > Info > Marcel Ciolacu negociază cu PNL remanierea a patru miniștrii! Posibilul program de guvernare al viitorului Executiv
Info

Marcel Ciolacu negociază cu PNL remanierea a patru miniștrii! Posibilul program de guvernare al viitorului Executiv

Președintele PSD, Marcel Ciolacu
Sursă foto: Jurnalul

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a susținut duminică că social-democrații vor creiona în perioada următoare un program de guvernare, pe care luna viitoare îl vor prezenta colegilor liberali din cadrul coaliției. Acesta va fi supus negocierilor dintre cele două partide principale ale Executivului, a mai spus Ciolacu.

„Noi, în acest moment, urmează să venim într-o lună de zile cu un nou program de guvernare, pentru că e un nou guvern, iar apoi urmează să îl negociem în coaliție. Apoi să-l discutăm în spațiul public. Pe urmă, lucrurile vor veni de la sine”, a precizat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

De asemenea, președintele social-democrat a mai susținut că o mare parte din miniștrii actualului cabinet vor face parte și din Executivul condus din mai de PSD (după efectuarea rotativei guvernamentale).

„Când premierul Ciucă își va da demisia, pentru că această rocadă va fi realizată prin demisia premierului, automat demisionează tot guvernul. Urmează apoi desemnarea viitorului guvern. Eu cred că mulți miniștri se vor regăsi în noul guvern. Va fi o analiză făcută de primul ministru, vom face și noi o analiză a eficienței guvernamentale și vom avea această discuție în coaliție. Cred că fiecare dintre partide va veni cu niște modificări”, a mai spus Ciolacu într-0 intervenție la Antena 3 CNN, scrie G4Media.

Patru remaniați și doi apreciați

Însă, președintele PSD a susținut că în urma rotativei guvernamentale din mai, vor fi prevăzute patru schimbări de miniștrii, conform acordului politic dintre social-democrați și liberali.

„Sunt ministerele de Finanțe, Justiției, Fondurilor Europene și Transporturilor. Suntem în această discuție. Există întotdeauna o marjă de negocieri politice”, a precizat Marcel Ciolacu.

Din actualul cabinet condus de premierul liberal Nicolae Ciucă, șeful PSD a mărturisit că  a remarcat activitatea efectuată de doi miniștri, unul liberal și unul social-democrat.

„Doi miniștri care s-au remarcat. Marcel Boloș a făcut într-o perioadă scurtă minuni și Sorin Grindeanu, care a semnat contracte, cât nu s-au semnat în ultimii 10 ani. O eficiență guvernamentală clară, amândoi lăudați de instituțiile europene”, a susținut Ciolacu.

Obiectivele Guvernului Ciolacu

Printre altele, în discursul său, Marcel Ciolacu și-a anunțat principalele obiective pe care le va avea de îndeplinit în calitate de premier al României, funcție ce va fi asumată din mai 2023, în urma rotativei guvernamentale. Astfel, pentru început, sub comanda sa, Executivul va trebui să treacă de „la o economie bazată pe consum, așa cum este acum, cu una bazată pe producție”.

De asemenea, Ciolacu a enumerat cele mai importante 3 lucruri pe care urmează să le facă în calitate de premier.

„Să vedem exact implementarea PNRR-ului, anul trecut nu au fost sume foarte mari atrase. Să ne îndeplinim toate jaloanele, să venim cu scheme de încurajare a producției, vorbesc de industria alimentară și industriei a materialelor de construcții.

Prioritate majoră să nu mai crească prețurile. Statul sî intervină la produsele alimentare, să venim cu o politică coerentă. În acest moment lucrăm și veți vedea că vom vedea pe produsele de bază cu o schemă foarte clară pentru ca produsele de bază să nu mai crească.

Cel mai important e ca la sfârșitul anului să avem o inflație cu o singură cifră. (…) Încet, încet ne creăm credibilitatea în fața românilor să le cerem din nou votul”, a mai precizat Ciolacu.