Infofinanciar > Info > Ce se poate cumpăra în România cu 100 de lei? Marcel Ciolacu: „Ce am nevoie. Eu cred că pot cumpăra consistent”
Info

Ce se poate cumpăra în România cu 100 de lei? Marcel Ciolacu: „Ce am nevoie. Eu cred că pot cumpăra consistent”

Guvernul Ciolacu Ordonanța austerității vouchere de vacanță capital.ro
sursa foto capital.ro

Astăzi a avut loc ședința Biroului Politic Național al Partidului Social Democrat. În cadrul acesteia s-au discutat mai multe aspecte despre măsurile fiscal-bugetare. Marcel Ciolacu după ce s-a terminat ședința a avut o serie de declarații.

Fiind în situația în care România are un deficit bugetar accelerat iar inflația este încă ridicată. Premierul României a fost întrebat ce poate cumpăra cu 100 de lei. Răspunsul a fost unul foarte degajat. Fiind de părere că această sumă este suficientă pentru a cumpăra „ce are nevoie”.

„Ce am nevoie, ca și dumneavoastră, pâine, zahăr. Eu cred că pot cumpăra consistent”, a răspuns premierul Marcel Ciolacu.

Începând cu data de 1 august, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a luat decizia de a plafona prețurile pentru o listă de 14 produse alimentare. În special cele din categoria ”coșului zilnic”. Conform datelor oficiale de la Institutul Național de Statistică, prețurile acestor bunuri au scăzut considerabil. Acest lucru după ce s-a adoptat măsura Guvernului.

Marcel Ciolacu, acord cu retailerii

Datele prezentate astăzi de Institutul Național de Statistică au confirmat reducerea prețurilor la alimente. Și stabilizarea inflației la o singură cifră, după aplicarea măsurii PSD privind limitarea adaosurilor la alimentele de bază. Astfel, după introducerea acestei măsuri, prețurile la toată gama de alimente au scăzut. Mai exact, în cursul lunii august 2023 cu aproximativ 2%. De reținut că INS prezintă evoluția prețurilor de consum la toate tipurile de alimente, în timp ce măsura PSD s-a aplicat doar la 14 alimente de bază care, conform evaluării Consiliului Concurenței, au înregistrat ieftiniri mult mai mari (de până la 49%) comparativ cu media ponderată a prețurilor pentru toată gama de alimente. Aceste date oficiale confirmă faptul că măsura limitării adaosului și-a atins obiectivul de a opri creșterea prețurilor la alimente și de a stabiliza inflația la o singură cifră (9,4%), potrivit RomâniaTv.

Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă Guvernul intenționează prelungirea plafonării adaosului la alimentele de bază și extinderea listei cu aceste alimente.

„Iau în calcul un acord cu retailerii la fel cum a făcut și Franța, la fel cum am propus și noi prima oară. Avem experiență acum, am început să ne coordonăm și poate gândim ceva care să funcționeze, nu cu un act normativ, ci un gentlemen’s agreement. Ce este important este că prețurile nu au mai crescut, se vede de la INS.”, a declarat Marcel Ciolacu.