Infofinanciar > Info > Majorarea salariilor, la stadiul de promisiune! Gaura din bugetul statului pune mari probleme Guvernului
Info

Majorarea salariilor, la stadiul de promisiune! Gaura din bugetul statului pune mari probleme Guvernului

Guvernanți, sursa foto evz.ro
sursa foto evz.ro

Bugetul României este într-o situație dificilă în acest moment. Oficialii au anunțat în nenumărate rânduri că economia țării este într-o situație de criza. În acest context, statul încearcă o reabilitare a bugetului și sistemului de gestionare al acestuia pentru a putea reveni pe linia de plutire.

Deși nu există resurse financiare, statul român continuă să ofere ajutoare pentru români, de diferite tipuri, tichete sau vouchere, care au un anumit scop (alimente, energie electrică, etc). În plus, se anunță din ce în ce mai multe majorări salariale, pentru diferite categorii profesionale. În acest context, bugetarii se pot aștepta ca aceste majorări să rămână la stadiul de promisiune.

Venituri lipsă la bugetul de stat 

În cadrul unei conferințe de presă, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a lăsat să se înțeleagă că partidele din coaliția de guvernare ar putea lua în considerare înghețarea angajărilor la stat și stoparea eventualelor majorări salariale pentru bugetari. Ministrul a recunoscut că există un „gol de venituri” care s-a adunat la bugetul de stat în primul trimestru al anului, iar în această situație, statul trebuie să reducă cheltuielile cu 20 de miliarde de lei.

Ministrul Finanțelor a adus critici unor instituții, care din punctul acestuia de vedere nu colectează sume destul de mari. Este vorba de ANAF, Vama și Oficiul pentru combaterea spălării banilor. Adrian Câciu a mai semnalat faptul că oprirea angajărilor de personal la stat, temporar, ar fi o mișcare benefică deoarece „avem prea multe angajări în ultima perioadă”, a explicat ministrul.

Întrebat concret de jurnaliști, în cadrul unei conferințe de presă a Guvernului, dacă este posibil ca angajările la stat și creșterile salariale să înceteze de la 1 mai, Câciu a răspuns că „una din deciziile de ieri (ședința coaliției PSD-PNL-UDMR) e că până la aprobarea legii salarizării lucrurile întră într-o perioadă de așteptare și analiză”.

Scăderi ale încasărilor bugetare

De asemenea, ministrul a fost întrebat dacă există posibilitatea interzicerii cumulului pensie-salariu de către Guvern. Acesta a menționat că vor exista discuții în această privință. „Cred că trebuie să avem o analiză a interdicției” a spus ministrul de Finanțe.

Adrian Câciu a declarat că nu există nicio posibilitate de creștere a nivelului unor taxe și impozite. De asemenea, a semnalat că dobânzile la care se împrumută Ministerul Finanțelor au început să scadă. Declarațiile sale vin în contextul în care în primele trei luni ale anului s-au înregistrat scăderi ale încasărilor bugetare, față de calendarul preconizat de ANAF, conform G4Media .

În urmă cu un an, în aprilie 2022, Ministrul Finanțelor a abordat același subiect de discuție. Adrian Câciu, a declarat la acea vreme că este „exclus” să se ia în calcul o îngheţare a pensiilor şi salariilor, iar datoria publică creşte pe seama unor împrumuturi angajate de stat pentru a face investiţii. Aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, la Palatul Victoria.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.