Infofinanciar > Lumea la zi > Maia Sandu anunță data la care Republica Moldova va intra în UE. Maia Sandu: „Acesta nu este doar angajamentul meu”
Lumea la zi

Maia Sandu anunță data la care Republica Moldova va intra în UE. Maia Sandu: „Acesta nu este doar angajamentul meu”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu
Sursă foto: Jurnalul

Evenimentul  Adunarea Naţională „Moldova Europeană care are loc duminică la Chișinău și care a strâns peste 75.000 de persoane pare să fi fost subiectul zilei de astăzi. Moldovenii au demonstrat că vor să adere la Uniunea Europeană și că o sprijină pe Maia Sandu, președintele țării, în acest demers.

Obiectivul Republicii Moldova este ca până în 2030 să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a transmis șeful de stat Maia Sandu pe scena amplasată în fața parlamentului moldovenesc.

Republica Moldova vrea în UE până în 2030

Astfel, președintele statului moldovean a explicat, cu prilejul mitingului pro-european desfăşurat la Chişinău, la care au participat zeci de mii de oameni, că integrarea în Uniunea Europeană „este unica şansă ca Moldova să se dezvolte” şi „să nu trăiască în şantajul rusesc, în sărăcie şi corupţie”.

„Proiectul nostru de ţară şi obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susţinerea Uniunii Europene în acest drum şi asta o cere poporul Republicii Moldova. A cerut-o de fiecare dată când a ieşit în stradă să-şi apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când, iarăşi, ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viaţă, un vis care trebuie să devină realitate şi este şansa poporului nostru să trăiască în pace, în linişte şi în belşug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi”, a anunțat Maia Sandu.

Liderul de stat a mai transmis, în faţa a peste 75.000 de persoane, că „moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, aşa cum suntem astăzi, ci şi în acte”.

„Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne ţină în sărăcie, să ne şantajeze, au vrut să fim dependenţi, au vrut să îngheţăm, să cădem. Dar noi am rezistat! Noi suntem rezistenţi. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o ţară cu oameni liberi, o ţară democratică, o ţară care-şi merită locul în Uniunea Europeană. Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile care ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri, şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova, potrivit Agerpres.

La Adunarea Naţională „Moldova Europeană” de la Chişinău au fost prezenţi şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi europarlamentarul român Siegfried Mureşan. De asemenea, cetăţenii moldoveni care au votat Rezoluţia „Moldova Europeană” au făcut apel la instituţiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat ţării şi să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condiţiilor de aderare, precizând că „aderarea la UE este drumul ales cu fermitate de Republica Moldova”.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.