Infofinanciar > Info > Mai sunt cateva zile pana se dau 500 de lei de la stat. Afla când intră banii românilor
Info

Mai sunt cateva zile pana se dau 500 de lei de la stat. Afla când intră banii românilor

Veste proastă pentru salariați!
Sursă foto: Business Magazine

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat recent faptul că voucherele educaționale în valoare de 500 de lei vor ajunge la cei peste 15.000 de elevi și preșcolari, în luna aprilie.

Marcel Boloș a explicat și care a fost cauza care a stat la baza întârzierilor, potrivit acestuia, inspectoratele școlare nu au reușit să finalizeze verificările și documentația necesară.

Marcel Boloș susține că situația este ca și rezolvată

„Am discutat cu colegii despre situația pe care o avem de rezolvat. După mecanismul pe care îl avem în implementare, inspectoratele școlare trebuiau să facă această verificare a veniturilor și să prezinte documentele”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat că pentru soluționarea acestei inadvertențe guvernul va folosi pentru livrarea tichetelor educaționale aplicația utilizată pentru distribuirea voucherelor energetice. 

Elevii înscriși în învățământul gimnazial și cel liceal vor primi 500 de lei pentru a-și cumpără rechizite școlare și îmbrăcăminte. Plata voucherelor a fost întârziată de mai bine de șase luni.

Împreună cu colegii, am agreat să facem interogarea bazelor de date și cumva să transpunem ușor mecanismul de pe forma veche pe forma nouă. (…) Noi avem o aplicație informatică pentru voucherul de energie. Acolo, am interogat bazele de date ale ANAF-ului pentru beneficiarii noștri. Pe același model și cu aceeași aplicație informatică, o să facem și pentru voucherul educațional”, a explicat Boloș pentru antena3.ro.

Totodată, ministrul a dat de înțeles că inspectoratele școalre au în continuare sarcina de a furniza documentația necesară, fiind de altfel una din obligațiile legale ale acestor instituții.

„Legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare. N-aș vrea să înțeleagă Ministerul Educației că nu mai are responsabilitatea acestei verificări, de vreme ce legea spune clar că aceste documente trebuie prezentate de către inspectoratele școlare”, a declarat ministrul Investițiilor și Poriectelor Europene pentru site-ul g4media.ro.

Toți beneficiarii tichetelor educaționale vor intra în posesia acestora

Ministrul a precizat că toți beneficiarii tichetelor educaționale își vor primi drepturile în cursul lunii aprilie. Pentru obținerea sumei de 500 de lei este necesar depunerea următoarelor documente:

cererea depusă de către părinte sau reprezentantul legal la unitatea școlară care trebuie depusă la începutul anului școlar, împreună cu adeverința de venit pentru luna iulie 2022, de unde trebuie să rezulte că solicitantul a obținut un venit egal cu 0.

Guvernul urmărește prin acordarea acestor vouchere reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea accesului la educație pentru copiii care provin din medii defavorizate.

Ministrul va cere baza de date de la Agenția Națională Anti Fraudă, iar cu ajutorul aplicației folosite pentru distribuirea voucherelor de energie, beneficiarii tichetelor educaționale vor intra în posesia acestora, chiar dacă aceste ajutoare de 500 de lei ar fi trebuit acordate în luna septembrie a anului trecut.