Infofinanciar > Info > ASF a stabilit noile tarife pentru polițele RCA. Proiectul de plafonare include mai multe modificări
Info

ASF a stabilit noile tarife pentru polițele RCA. Proiectul de plafonare include mai multe modificări

asigurare rca sursa foto economedia.ro
Sursa foto: economedia.ro

După ce asigurătorii au blocat prima versiune a proiectului de plafonare a tarifelor RCA, invocând faptul că riscă să destabilizeze și mai mult piața, ASF a revenit astăzi cu o nouă versiune.

O nouă variantă a proiectului de plafonare a tarifelor polițelor RCA pe o perioadă de șase luni a fost adoptată astăzi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Principala schimbare introdusă de ASF în noul proiect de plafonare constă în faptul că acesta nu va mai lua în calcul tarifele polițelor RCA de la 1 martie 2022, ci pe cele din 28 februarie 2023. Diferența este de valoare este cu aproximativ 5% mai mare.

Modificarea a survenit după ce principalii asigurători au afirmat că nu pot să susțină tarifele de anul trecut. Principalele companii de asigurare i-au trimis săptămâna trecută ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, un document de poziție în cadrul căruia au argumentat că proiectul de hotărâre de guvern pentru stabilirea unor plafoane, respectiv a unor tarife maxime la RCA „este lipsit de fundament economic și ambiguu, riscând să destabilizeze și mai mult piața de asigurări RCA”.

Potrivit documentului citat, măsura plafonării riscă să atragă măsuri de sancțiuni din partea Comisiei Europene, în acest sens existând un precedent din 2018, când a fost deschisă o procedură de infringement împotriva României.

Ce modificări introduce noul proiect ASF

Noua variantă a proiectului ASF menține plafonul comisioanelor percepute de brokeri la o valoarea de maxim 8% din prima brută încasată.

Pentru tarifele practicate de service-uri pentru închirierea mașinilor, propunerea ASF este de plafonare la prețul mediu al tarifelor de rent-a-car utilizate de către reprezentanțele auto. În ceea ce privește durata maximă pentru care mașinile pot fi închiriate aceasta nu va putea depăși 30 de zile. Totodată, proiectul ASF mai prevede că valoarea facturii emise ulterior către asigurători de service-uri va fi de maximum 25% din valoarea autoturismului nou, conform datelor Antena3 CNN.

Proiectul ASF de plafonare a tarifelor polițelor RCA va fi transmis către Ministerul Finanțelor, iar ulterior, după ce va prim avizul acestuia, va fi trimis spre aprobare Guvernului.

Proiectul urmează să fie aprobat săptămâna aceasta

La ședința Guvernului de săptămâna trecută, Nicolae Ciucă a anunțat că proiectul de plafonare a polițelor RCA a fost retras de ASF, din cauza observațiilor apărute din partea asigurătorilor care trebuiau să fie armonizate în noul proiect.

„Pe ordinea de zi mai era Hotărârea de Guvern privind plafonarea prețurilor la RCA, document care a fost retras de ASF, până la armonizarea tuturor opiniilor și argumentelor care au fost depuse odată cu punerea în transparență a proiectului de Hotărâre de Guvern. Și acesta va fi aprobat săptămâna viitoare după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului”, a precizat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Ministerul Justiției își dăduse avizul pentru proiectul de HG privind plafonarea prețurilor RCA. Apobarea a fost însă însoțită de mai multe observații vizavi de riscurile majore de nelegalitate și de condiția solicitării avizului Ministerul Afacerilor Externe, din cauza riscului de infringement.