Infofinanciar > Info > Mai mulți bani pentru copii! Cu cât vor crește alocațiile din 2023
Info

Mai mulți bani pentru copii! Cu cât vor crește alocațiile din 2023

Alocații elevi, Sursă foto: DeMămici
Sursă foto: DeMămici

În urma ședinței organizată luni seară, liderii coaliției de guvernare PSD – PNL – UDMR au decis ca de la începutul anului viitor (1 ianuarie 2023) alocațiile copiilor din România să fie actualizate cu rata inflației din anul trecut (5,1%). Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani vor primi din partea statului 255,4 lei, în timp ce cei de până în 2 ani vor beneficia de 630,6 lei. Practic, cei între 2 și 18 ani vor primi în plus, lunar, 12 lei.

OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2 prevede că: Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică.

Creșterea alocațiilor este obligatorie și se face cu un procent calculat pe baza inflației, scriu cei de la Edupedu, citați de B1 TV.

Potrivit raportului Ministerului Muncii din septembrie 2022, 3.521.936 de copii au beneficiat de alocație de stat.

Bani mai mulți pentru navetă

Săptămâna trecută, reprezentanții Executivului au aprobat o ordonanță de urgență care modifică și completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Astfel, s-a decis ca elevii din România, care fac naveta pentru distanțe de până în 3 kilometri, să primească 60 de lei/lună. Dacă distanța parcursă va fi mai mare, statul va suplimenta suma cu încă 6 lei/ lună, pentru fiecare kilometru.

„Se majorează de 4 ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanța de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/lună se va suplimenta cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru”, au anunțat responsabilii din Guvern.

„În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene”, se mai arată în comunicatul emis de Executivul condus de Nicolae Ciucă.

Însă, în ceea ce îi privește pe elevii cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază, Ministerul Educației le va deconta cheltuielile de transport între localitatea în care studiază şi cea de domiciliu. Plățile vor fi efectuate din bugetul ministerului, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, scriu cei de la Ziarul Unirea.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educației, aproximativ 200.000 de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023.