Infofinanciar > Info > Mai multe zile libere pentru români! Proiect de lege propus de mai mulți parlamentari
Info

Mai multe zile libere pentru români! Proiect de lege propus de mai mulți parlamentari

Mai multe zile libere pentru români! Proiect de lege propus de mai mulți parlamentari
sursa romaniatv.net

Proiectul de lege propus de mai mulți parlamentari prevede zilele libere care pică în weekend, acestea ar putea fi recuperate în timpul săptămânii, dacă va fi adoptat în Parlament. Anul acesta, românii beneficiează de 15 zile libere legale, din care doar 9 sunt în timpul săptămânii.

Însă, acest proiect nu este în grațiile antreprenorilor. 

Conform Digi24, Daniel Uritu, antreprenor român declară: „Avem 3 angajați, care sunt toți 3 implicați în linia de producție. Lipsa unui angajat la locul de muncă cumva automat blochează producția și activitatea firmei și un astfel de proiect de lege ar avea un impact major pentru firma pe care o conduc. În cazul în care s-ar aproba o astfel de măsură, din punctul meu de vedere ar fi necesară și o măsură de compensare a angajatorului pentru acea zi pierdută.” Cu toate acestea, experții în resurse umane spun totuși că o astfel de inițiativă legislativă nu ar trebui să aibă un impact atât de mare asupra firmelor. 

„Cu siguranță fiecare își va găsi o modalitate de lucru, astfel încât să strecoare o zi în plus liberă pe săptămână care în mod normal ar fi picat în weekend. Însă nu cred că impactul va fi diferit la nivel de mărime a organizației. Deși în fiecare an avem dreptul la aceste zile libere, nu beneficiem de ele în fiecare an la fel.” spune un expert în resurse umane pentru Digi24

Proiect propus de PSD și PNL

Un deputat PSD și unul PNL au depus proiectul de lege care modifică Codul Muncii astfel încât, atunci când zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu zilele de sâmbătă şi duminică, liberele să se reporteze în următoarele zile, imediat după cele de repaus săptămânal.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, arată proiectul de lege propus de parlamentari. În expunerea de motive, inițiatorii Alfred Simonis (lideru de grup PSD) și Gabriel Andronache (lider de grup PNL) susțin că „sunt incidente situaţii în care unele dintre zilele de sărbătoare legală coincid cu zilele de repaus săptămânal, astfel că salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”.