Infofinanciar > Info > Mai facem un pas spre spațiul Schengen. România se conformează condițiilor cancelarului Karl Nehammer
Info

Mai facem un pas spre spațiul Schengen. România se conformează condițiilor cancelarului Karl Nehammer

schengen romania
FOTO: impact.ro

Autoritățile din România vor implementa împreună cu executivul european, un proiect pilot pentru gestionarea migrației, principala problemă a României invocată de cancelarul austriac Karl Nehammer, pentru refuzul aderării țării noastre în spațiul de liberă circulație european.

Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, împreună cu Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, au semnat un document comun pentru demararea unui proiect-pilot prin care România se va angaja să implementeze mai multe instrumente în domeniul azilului, returnărilor, managementul frontierelor și cooperării internaționale.

Proiect-pilot pentru aderarea în Schengen

„Am decis să ne alăturăm acestui proiect ca un semnal de angajament profund în aceste vremuri pline de provocări, pentru a arăta încă o dată că România a acționat întotdeauna în spirit de solidaritate și responsabilitate la nivelul UE, că dorința noastră este în continuare să fim parte la soluțiile comune și să sporim încrederea în valorile europene comune“, a precizat Lucian Bode.

De asemenea și premierul Nicolae Ciucă a ținut să sublinieze importanța proiectului pilot. Liberalul a precizat că România va demonstra partenerilor europeni „modul în care bunele practici românești în aceste domenii pot fi implementate la scară largă“.

Oficialul european Ylva Johansson a oferit toate asigurările că executivul european va sprijini deplin țara noastră în îndeplinirea obiectivului „Prin acest proiect-pilot, România aduce o contribuție extrem de valoroasă la efortul european comun de a gestiona provocările migrației într-un mod eficient, comun și unit“.

Pentru implementarea proiectului vor colabora instituțiile europene specializate Agenția UE pentru Azil, Europol și Frontex în timp ce Comisia Europeană va asigura sprijinul tehnic, financiar și operațional. Social-democratul Victor Negrescu a explicat a subliniat faptul că proiectul poate fi înțeles ca o participare mai mare a Frontex prin resurse umane sau tehnice, un schimb de date mai eficient cu Uniunea Europeană.

Siegried Mureșan: „O să avem o privire de ansamblu mai bună”

„Înseamnă și partea de formare, de suplimentare a personalului care se ocupă, înseamnă monitorizarea circuitului informațional la nivelul statului, înseamnă, practic, identificarea dispozițiilor tehnice care pot aglomera protecția la frontiere, dar și gestiunea refugiaților care ajung în țară”, a explicat Victor Negrescu pentru adevărul.ro.

Totodată, eurodeputatul Negrescu precizează că adoptarea măsurilor reprezintă un pas uriaș spre îndeplinirea cerințelor Austriei în materie de migrație. „Am fi mai aproape să îndeplinim respectiva cerință făcută la nivel european. Nu vom apuca să finalizăm proiectul până când ar trebui să avem o decizie, însă participarea este bine privită de către Comisia Europeană“, a explicat Victor Negrescu.

Un alt eurodeputat, Siegfried Mureșan a explicat la rândul său importanța programului pilot, prin intermediul căruia „o să avem o privire de ansamblu mult mai bună cu privire la riscurile de la frontieră, eventuale tentative de trecere a frontierei și, evident, în cazul persoanelor care încearcă să treacă frontieră fără a îndeplini condițiile legale, să se poată proceda la o returnare rapidă a acestora.

Sperăm că în contextul în care acest flux deja a început să se reducă din luna noiembrie a anului trecut, Austria va arăta bunăvoință și va avea o poziție favorabilă României. În caz contrar, va trebui să tragem concluzia că declarațiile Austriei au avut doar un caracter populist blocând intrarea României în Schengen din cauza fluxului de migranți, care, de altfel, nu veneau din România și nu treceau prin România“, a adăugat liberalul Mureșan, citat de adevarul.ro

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.