Infofinanciar > Info > Avertisment privind intrarea României în Schengen. Victor Negrescu: „Este necesară o nouă strategie”
Info

Avertisment privind intrarea României în Schengen. Victor Negrescu: „Este necesară o nouă strategie”

Schengen România și Bulgaria
Credit imagine: evz.ro

Europarlamentarul Victor Negrescu atenționează: este nevoie de o nouă strategie pentru a îndeplini cât mai repede posibil obiectivul de aderare la Schengen. Social-democratul a vorbit despre acest subiect după ce s-a aflat că la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) de pe 9 și 10 martie, aderarea României și Bulgariei la zona de circulație liberă nu va face parte din agendă.

Pe de altă parte, „Situația generală a Spațiului Schengen” face parte din ordinea de zi a JAI, în cadrul activităților fără caracter legislativ. Amintim că acest consiliu reunește toți miniștrii justiției și afacerilor interne din Uniunea Europeană și, în general, are loc trimestrial.

Ce a declarat Victor Negrescu

„Din păcate, subiectul (extinderii) Schengen nu este pe ordinea de zi a Consiliului JAI din luna martie şi acest lucru îngreunează procesul de relansare a dezbaterii despre aderarea la spaţiul Schengen în cursul acestui an, pentru că un eventual vot, sau un nou vot, trebuie pregătit. Vă reamintesc că anul trecut au fost două reuniuni care au precedat votul din decembrie în care s-a discutat despre extinderea zonei Schengen şi au fost discutate, cu acele ocazii, inclusiv draft-urile ce reglementau aderarea la spaţiul Schengen. În acest context, este evident că trebuie să venim cu o nouă strategie pentru a obţine acest deziderat pentru ţara noastră până la alegerile europarlamentare de anul viitor. Asta înseamnă să fim mai prezenţi în capitalele europene, să dezvoltăm o acţiune comună împreună cu Comisia Europeană în aşa fel încât să convingem partenerii europeni şi, de ce nu, în acelaşi timp să încercăm un dialog cu partenerii austrieci, mediat – dacă nu se poate direct – de Comisia Europeană sau de statele influente din Uniunea Europeană”, a declarat eurodeputatul potrivit g4media.ro.

Victor Negrescu a vorbit și despre eforturile pe care le-a întreprins pentru ca România și Bulgaria să intre în zona de liberă circulație. El a menționat și că alte țări europene susțin demersurile de aderare.

„Înţeleg că şi Suedia, şi Spania, care deţin succesiv preşedinţia Consiliului UE în acest an, caută soluţii. În acest sens, personal am fost în dialog cu reprezentanţii ambelor state, am fost chiar la Madrid, am discutat cu miniştrii suedezi. Căutăm soluţii şi este important ca în această logică toţi actorii relevanţi din România să sprijine acest demers important pentru ţara noastră”, a accentuat eurodeputatul social-democrat.

Șansele României la Schengen

Eurodeputatul consideră și că este important „să arătăm încă o dată că acest veto aplicat extinderii zonei Schengen cu România şi Bulgaria este de fapt un veto la adresa solidarităţii europene şi că miza depăşeşte România şi este mult mai amplă, ce ţine inclusiv de capacitatea noastră de răspuns la actualele provocări”.

În momentul de față, opozanții României și Bulgariei, Austria, respectiv Olanda, nu și-au schimbat poziția asupra aderării celor două state est-europene.

Victor Negrescu este de părere că țările vecine vor intra împreună în zona Schengen. Nu mai este posibil ca cele două să adere separat: „Eu cred că momentul decuplării a fost ratat. Se putea face acest lucru anul trecut în contextul în care Croaţia avea un document de aderare la spaţiul Schengen separat şi puteam solicita şi noi la momentul respectiv acest lucru. La momentul respectiv am spus aceste elemente în spaţiul public. Astăzi este mult prea târziu; vorbim despre o aderare la pachet, în consecinţă nu avem doar refuzul Austriei, avem şi refuzul Olandei. De altfel, imediat după acel vot din decembrie, cancelarul austriac şi premierul olandez s-au întâlnit şi au declarat public la momentul respectiv – ar fi trebuit să fim poate mai atenţi la ceea ce s-a spus – că nu vor mai susţine extinderea Schengen fără garanţii suplimentare pe zona de migraţie. Or, este foarte greu ca Uniunea Europeană să producă rezultate concrete într-un timp atât de scurt”, a explicat europarlamentarul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.