Infofinanciar > Info > Se va ieși mai devreme la pensie! Proiectul de lege e acum în Senat
Info

Se va ieși mai devreme la pensie! Proiectul de lege e acum în Senat

pensie (sursă foto: alegătorul)
sursă foto: arhiva companiei

Un grup de liberali din cadrul Senatului a inițiat recent un proiect de lege ce prevede ca femeile din România să aibă parte de un calcul diferit în ceea ce privește pensia. Acest proiect de lege face referire, astfel, la femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și care u, de asemenea, copii.

Astfel, acestea vor putea beneficia, dacă proiectul trece mai departe și ajunge să fie implementat, femeile din România ar putea beneficia de de reducerea vârstei de pensionare. Totul va depinde pe mai departe de numărul de copii pe care îi are femeia respectivă și pe care îi crește și îngrijește.

Se va ieși mai devreme la pensie

În acest fel, dacă acest proiect de lege va fi adoptat și va ajunge pe mai departe în Monitorul Oficial, femeile vor ajunge să iasă mai repede la pensie. Și, conform programului, reducerea se va face în felul următor:

  • pentru un copil – reducerea cu un an,
  • pentru doi copii – reducerea cu un an şi şase luni,
  • pentru trei copii – reducerea cu doi ani,
  • pentru patru copii – reducerea cu doi ani şi şase luni,
  • pentru cinci copii – reducerea cu trei ani,
  • pentru şase copii sau mai mulţi – reducerea cu trei ani şi şase luni.

Proiectul de lege e acum în Senat

Cei care au inițiat acest proiect de lege fac refeire la declinul demografic și la efectele acestuia asupra economiei naționale: „Rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 arată o populaţie rezidentă a României de 19.053,8 mii persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori (1067,8 mii persoane) faţă de recensământul precedent (octombrie 2011)”.

„Din păcate, declinul demografic continuă să se agraveze, ca urmare a migraţiei tinerilor şi a incosistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră”, argumentează inițiatorii în expunerea de motive din cadrul proiectului de lege. Acesștia menționează faptul că măsura se înscrie într-un context specific.

Anume, context în care și alte state europene au întocmit politici stimulative pentru natalitate. „Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României”, precizează inițiatorii acestui proiect. De menționat că, la momentul de față, proiectul a fost depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor, scrie hotnews.ro.