Info

Mai avem de așteptat pentru Schengen! Europenii impun noi condiții României

mediaflux.ro
FOTO: mediaflux.ro

Chestiunea aderării României în Spațiul Schengen se pare că încă nu a fost soluționată. Apar noi scenarii care includ o aderare în etape sau instituirea unui nou program de monitorizare, similar celui de cooperare și verificare  (MCV), instituit în România prin Decizia Comisiei 2006/928CE din 13 decembrie 2006.

Teoretic, în ședința Consiliului Uniunii Europene din 8 decembrie an curent, România ar trebui să fie primită în Spațiul Schengen, însă până la data menționată atât România cât și statele membre ale Uniunii Europene ,alături de reprezentanții instituțiilor europene, dezbat asupra mai multor scenarii pentru ca, în cele din urmă, țara noastră să primească un aviz favorabil.

Scenariile de aderarea a României

Un potențial scenariu constă în aplicarea unui alt mecanism de monitorizare și cooperare, asemănător cu MCV, prin care România își asumă responsabilitatea de a gestiona corespunzător frontierele Uniunii Europene. În momentul de față nu există certitudinea că ai noștri guvernanți vor accepta impunerea unor astfel de condiții.

A doua variantă pe care o iau în calcul elitele politice europene, pentru aderarea României în zona Schengen, se bazează pe o aderare etapizată. În prima parte, România trebuie să dovedească faptul că este capabilă să asigure securitatea aeroporturilor și ulterior a transportului maritim.

În cursul zilei de miercuri, Comisia Europeană a invitat Consiliul UE să adopte fără întârziere deciziile necesare pentru a permite României, Bulgariei și Croației să participe cu drepturi depline în zona spațiului Schengen.

Bogdan Aurescu, șeful diplomației române a ținut să sublinieze, încă odată, progresele înregistrate de țara noastră în ceea ce privește îndeplinirea condițiilor de aderare „ Rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea este foarte pozitivă, o confirmare încă o dată că România e pregătită, tehnic, să adere la Schengen, dar e și un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic. Pentru că, așa cum se va arăta în comunicare, România îndeplinește condițiile necesare și aderarea noastră e un plus evident pentru securitatea Spațiului Schengen”, potrvit b1tv.ro.

Olanda și-a trimis experții în România

Olanda, cel mai vehement contestatar al României, a trimis o comisie formată din experți și angajați ai Comisiei Europene, pentru a verifica dacă guvernanții de la București au întrunit condițiile necesare pentru aderarea României în spațiul Schengen. Potrivit G4media, comisia olandeză a sosit în România la solicitarea oficialilor români.

Aceleași surse citate de site-ul amintit anterior, indică faptul că prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a căutat sprijin în rândul statelor membre pentru ca executivul  pe care îl conduce să nu fie singurul contestatar al aderării României și Bulgariei, dar, se pare că eforturile acestuia s-au lovit de refuzul statelor membre.

Olanda își motivează poziția printr-un un document adoptat de Parlamentul din Amsterdam în care arată faptul că lipsa unor politici clare de combatere a corupției dublată de o rată a criminalității ridicată, într-un stat Schengen „ poate cauza probleme majore pentru funcționarea controlului de frontieră al țării în cauză și ar putea, prin urmare, să prezinte riscuri de Securitate pentru Olanda și întregul spațiul Schengen”.