Info

Trecem testul? Olanda a venit în inspecție pentru a se convinge că România e îndreptățită să adere la Schengen

Mark Rutte, Sursă foto: Playtech
Sursă foto: Playtech

Guvernul Olandei și-a trimis experții în România pentru a ne verifica stadiul îndeplinirii criteriilor necesare pentru aderarea la spațiul Schengen. Delegația va sta în țara noastră până la sfârșitul acestei săptămâni. Vizita olandezilor vine în contexul în care ministrul de Interne, Lucian Bode, l-a invitat în România pe omologul său olandez să vadă progresele înregistrate de statul român în privința aderării la acest spațiu comunitar.

Potrivit mai multor surse din sfera politică, Olanda va examina aspecte precum modalitatea de acordare a vizelor, protecția datelor și schimbul de informații dintre autoritățile române și cele din restul statelor membre UE.

Suntem într-o evaluare continuă

Premierul olandez, Mark Rutte, a susținut la vizita din România de pe 12 octombrie, că misiunea de evaluare ce se desfășura la acel moment, la care au participat 17 state membre UE și a Comisiei Europene, ar putea deveni „mai largă, mai profundă”. De asemenea, oficialul olandez a precizat că așteaptă rezultatele acestui proces.

„E foarte important ca toată informația să fie pe masă. Comisia Europeană lucrează acum. Olanda nu se opune aderării României la Schengen, dar trebuie să o facem într-o manieră corectă, de aceea am menționat MCV, trebuie să avem un stat de drept structural mai bun. Despre corupție, crima organizată, despre asta e MCV și apoi trebuie să apreciem împreună”, a mărturisit Mark Rutte, scriu cei de la G4Media.

„Misiunea de evaluare ar putea fi mai largă, mai profundă, așteptăm rezultatele, deci nu pot să vă dau un termen, dar nu vom lua mai mult timp decât necesar”, a mai adăugat acesta.

România are șanse să intre în Schengen

Acum o săptămână, Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a considerat că autoritățile olandeze nu și-au creionat încă o decizie, în ceea ce privește aderarea României la Schengen. În cadrul unui interviu acordat celor de la Digi24, șeful diplomației a susținut că „există șanse” ca țara noastră să intre în acest spațiu comunitar. De asemenea, Aurescu a transmis că nici el, nici președintele Klaus Iohannis nu au dat niciodată termene.

„Am văzut momentul 2011 și am putut să constat așteptarea foarte mare care a fost creată la momentul respectiv pentru un anumit termen de intrare, care nu s-a întâmplat. Asta nu e productiv.

Nu e bine să dai termene, să supralicitezi, să crești tonul când lucrurile nu sunt rezolvate. Cel mai bine e să lucrezi la dosar cu argumente tehnice, cu toate instrumentele și pe toate canalele. Când e un rezultat, poți să spui că e o anumită probabilitate. Nu vreau să dau astfel de evaluări, nu am făcut niciodată asta.

Pe partea tehnică și politică se avansează în continuare. E un efort diplomatic și politic care se petrece la toate nivelurile”, a mărturisit ministrul de Externe, potrivit celor de la Hotnews.

Comisia Europeană a invitat miercuri Consiliul UE să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen.

Miercuri, Comisia Europeană a reliefat, printr-o comunicare,  realizările celor trei state membre (România, Bulgaria și Croația) care și-au manifestat dorința de a adera la zona Schengen. În ceea ce privește România,  Comisia a constatat că „dispune de o gestionare a frontierelor de înaltă calitate și solidă, inclusiv supravegherea frontierelor și controale sistematice la frontieră, precum și de cooperare polițienească internațională”.