Infofinanciar > Info > Magistrații nu vor să renunțe la pensiile speciale și amenință cu grevă! Marcel Ciolacu, gata de discuții
Info

Magistrații nu vor să renunțe la pensiile speciale și amenință cu grevă! Marcel Ciolacu, gata de discuții

Marcel Ciolacu, presedintele PSD
Sursă foto: CaleaEuropeană

Reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii se vor întâlni cu premierul Marcel Ciolacu pentru a discuta și decide ce se va întâmpla cu pensiile speciale, după ce magistrații au intrat marți, 20 iunie, în grevă, protestând împotriva deciziei de eliminare a acestora.

Magistrații mai multor instanțe și parchete au intrat marți în grevă, în protest față de inițiativa coaliției de guvernare de a elimina pensiile de serviciu. Tribunalul București a amânat toate dosarele pe termen nelimitat (în afară de cele urgente), iar procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Prahova au suspendat urmăririle penale.

DNA se alătură protestului

Direcția Națională Anticorupție, DNA, a anunțat că se alătură mișcării de protest a magistraților. „În data de 20 iunie 2023, prin ordin al procurorului-șef al DNA, Marius I. Voineag, a fost convocată Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție în vederea formulării unui punct de vedere cu privire la proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților, aflat în dezbatere la Camera Deputaților, precum și manifestarea susținerii față de Consiliul Superior al Magistraturii în activitatea de apărare a independenței magistraților”, au anunțat aceștia.

Ce au hotărât procurorii

DNA a precizat că „în unanimitate, cei 93 de procurori prezenți în cadrul Adunării generale, și-au exprimat susținerea față de activitatea de apărare a independenței magistraților de către Consiliul Superior al Magistraturii și au hotărât:

– să inițieze o formă de protest în cazul în care propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii și susținute de Procurorul general al României în ceea ce privește proiectul de lege privind pensia de serviciu a magistraților nu vor fi avute în vedere de către puterea legislativă;

– să stabilească, într-o viitoare adunare generală, asupra formelor graduale de protest care vor fi adoptate”, citează Realitatea.

Există și judecători care se opun protestului

Cu toate că majoritatea magistraților protestează împotriva schimbărilor cu privire la pensiile speciale, judecătoarea Adriana Stoicescu, de la Curtea de Apel Timișoara, are o părere total diferită față de cea colegilor săi.

Aceasta susține într-un mesaj pe Facebook că „Jelania magistraților pentru pensii mai mari decât salariile, în timp ce sistemul e prăduit de legi proaste și lipsit de mințile cu experiență, e lipsită de decență. Dincolo de principiile pe care le clamăm rămâne, pentru societate, zbaterea noastră pentru bani mai mulți la pensie decât în activitate. Atât”.

Colegii săi au trimis chiar o petiție Comisiei Europene în care au cerut suspendarea reformei pensiilor speciale. „Îndemnăm Comisia Europeană să ceară Guvernului României suspendarea imediată a aşa-zisei reforme a pensiilor de serviciu ale magistraţilor, reformă complet netransparentă şi iresponsabilă şi, potrivit surselor guvernamentale, avizată de Comisia Europeană. Această aşa-numită ‘reformă’ subminează total independenţa şi funcţionalitatea sistemului judiciar. Sute de judecători au plecat deja în ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt în prezent neocupate. Întregul sistem este pe punctul de a se prăbuşi din cauza volumului de muncă copleşitor şi a numărului insuficient de judecători, agravate de ameninţările continue la adresa statutului nostru ca urmare a ‘reformelor’ aprobate de Comisia Europeană. Acest lucru trebuie oprit imediat!”, se arată în scrisoare, potrivit newsflash.