Infofinanciar > Lumea la zi > Macron deschide umbrela nucleară. Președintele Franței se vrea apărătorul Europei
Lumea la zi

Macron deschide umbrela nucleară. Președintele Franței se vrea apărătorul Europei

Macron și-a pus mănușile de box și e pregătit de luptă
Sursa foto: Arhiva companiei

Într-un pasaj cheie din recentul său discurs de la Sorbona, președintele francez Emmanuel Macron a insistat că Rusia nu trebuie să câștige războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Pentru a face față amenințării reprezentate de armele nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin, el a argumentat că Europa are nevoie de propriile sale apărări. Iar pe acest front, a spus el, Franța ar putea juca un rol vital.

Deși a plusat, Emmanuel Macron nu a precizat concret care ar putea fi exact rolul Franței. Într-un interviu ulterior, președintele francez a revenit la această temă. El a promis că va organiza o discuție completă despre modul în care umbrela nucleară a Franței ar putea contribui la securitatea europeană, la viitorul summit al Comunității Politice Europene, ce va avea loc în Marea Britanie.

Macron pare să încerce să imite politica Londrei în acest sens. Marea Britanie este, de asemenea, un stat cu arme nucleare. Dar, spre deosebire de Franța, Londra și-a explicat deja politica privind utilizarea descurajării nucleare în apărarea aliaților săi.

Englezii sunt bine pregătiți

Ogivele nucleare ale Regatului Unit sunt montate pe rachete Trident. Acestea suntr lansate de submarine din clasa Vanguard, care sunt menite să fie nedetectabile în timpul patrulării. Iar unul dintre aceste submarine se află întotdeauna în larg. Gata să lanseze rachetele cu arme nucleare dacă i se ordonă.

Ogivele nucleare ale Marii Britanii sunt de mare putere. Fiecare are o forță explozivă de 6 ori mai distructivă decât cea de la Hiroshima. Acestea sunt special concepute pentru a distruge orașele inamice într-o posibilă măsură de represalii la un atac nuclear asupra Regatului Unit.

Dar, din moment ce obiectivul general este de a descuraja un inamic să lanseze un atac nuclear, dacă s-ar ajunge vreodată la asta, exercițiul ar fi eșuat.

Regatul Unit și-a „atribuit” armele nucleare pentru apărarea NATO încă din 1962. Cu toate acestea primul ministru rămâne singurul care deține controlul asupra acestor arme. Poziția guvernului britanic este clară: „Am lua în considerare utilizarea armelor noastre nucleare doar în circumstanțe extreme de autoapărare. Inclusiv pentru apărarea aliaților noștri din NATO”.

Declarațiile Londrei nu au acoperire

Cu toate acestea, puțini sunt cei care cred că Marea Britanie ar lansa într-adevăr rachete nucleare împotriva orașelor rusești. Asta în cazul în care Moscova ar ataca mai întâi un aliat NATO și nu direct Marea Britanie.

Dacă Moscova ar crede că Londra a lansat un atac nuclear asupra orașelor sale, ar fi foarte probabil să riposteze printr-un atac similar asupra Marii Britanii. De asemenea, simplul fapt că un submarin Vanguard ar lansa o rachetă Trident ar risca să dezvăluie locația sa. Informație care ar putea oferi forțelor rusești posibilitatea de a-l distruge.

Iar din moment ce Marea Britanie ar avea probabil doar un singur submarin înarmat nuclear pe mare, ar putea sfârși prin a-și sacrifica capacitatea de a răspunde.

Așadar, indiferent ce spune politica oficială a Regatului Unit realitatea este diferită. Este aproape de neconceput ca Marea Britanie să își folosească armele nucleare în cazul unui atac asupra unui aliat NATO și nu asupra Regatului Unit însuși. Rachetele nucleare Trident pot fi un factor de descurajare eficient în cazul unor atacuri nucleare asupra Regatului Unit. Dar oferă foarte puțină protecție aliaților săi.

Macron îi copiază pe britanici

Între timp, Franța are mai multe arme nucleare decât Regatul Unit. Majoritatea focoaselor sale sunt amplasate pe submarinele din clasa Le Triomphant. Restul – pe portavioane sau pe avioanele din țară.

Cu toate acestea, Franța nu și-a „declarat” sau „cedat” niciodată armele nucleare către NATO. Armele nucleare franceze sunt acolo pentru a apăra doar Franța. Iar, până de curând, guvernele franceze nu au pretins niciodată contrariul.

Macron a menționat însă utilizarea armelor nucleare franceze în discursul său de la Elysée din 2020. În acea declarație, președintele a lăsat să se înțeleagă că Franța le-ar putea folosi pentru a-și apăra aliații europeni. El a spus că descurajarea nucleară este un gardian de ultimă instanță al intereselor vitale ale țării. Dar a adăugat, de asemenea, că aceste interese au acum o dimensiune europeană.

Dincolo de stilul oarecum delirant al acestor discursuri, Macron să fie o copie fidelă a politicii britanice. Președinte are însă dreptate în ceea ce privește riscurile pentru apărarea europeană care ar rezulta din dezangajarea SUA. Rusia ar putea domina aliații europeni care nu sunt înarmați nuclear cu amenințarea sau utilizarea de arme nucleare tactice în orice conflict.

Rușii nu au scrupule

Doctrina rusă actuală susține utilizarea armelor nucleare tactice cu randament redus. Potrivit Moscovei sunt „un mijloc controlabil de a obține rezultate pe câmpul de luptă și de a pune capăt ostilităților”. Chiar și pierderea unor obiective militare convenționale, cum ar fi aerodromurile, ar putea declanșa un răspuns nuclear tactic din partea Rusiei. Iar în urmă cu săptămâni, Kremlinul a anunțat exerciții cu arme nucleare tactice. Motivul – pentru a-și îmbunătăți pregătirea pentru luptă.

Acesta a fost un răspuns clar la comentariile făcute de Macron și de ministrul de Externe britanic, David Cameron.

Cameron spusese că depinde de Ucraina dacă va folosi arme donate de Marea Britanie pentru a lovi ținte din Rusia. Iar Macron a lansat posibilitatea ca trupele NATO să lupte în Ucraina.

Dar, în prezent, Franța nu are propriile arme nucleare tactice pentru a oferi un răspuns limitat sau gradat la utilizarea unor astfel de arme de către Rusia.

Fără SUA, Europa pur și simplu nu ar avea un răspuns în natură la utilizarea de către Rusia a armelor nucleare tactice. Umbrelele nucleare ale Franței și Marii Britanii sunt reale. Dar nu sunt suficient de largi pentru a acoperi și alte țări, conform Politico.