Infofinanciar > Lumea la zi > Macron pierde controlul. Franța riscă o criză economică de proporții
Lumea la zi

Macron pierde controlul. Franța riscă o criză economică de proporții

Macron, sursa foto Le monde
Sursa foto: Arhiva companiei

Incertitudinea politică afectează Franța. Extrema dreaptă și guvernul se acuză reciproc de minciună în privința economiei. Partidele de stânga formează o alianță și promit să renunțe la reforma pensiilor

Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a avertizat vineri că Franța, a doua cea mai mare economie din zona euro, riscă o criză financiară dacă extrema dreaptă sau stânga va câștiga viitoarele alegeri parlamentare, din cauza planurilor lor de cheltuieli mari.

Bruno Le Maire i-a îndemnat pe alegători să susțină candidații centriști ai președintelui Emmanuel Macron. Scrutinul va avea loc pe 30 iunie și 7 iulie.

Incertitudinea politică a declanșat deja o vânzare brutală a obligațiunilor și acțiunilor franceze. Semnalaul a fost dat de Macron care a convocat alegerile anticipate. Decizia a fost luată în urma victoriei partidului său de guvernământ în fața formațiunii eurosceptice Raliul Național (RN) al lui Marine Le Pen în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârșitul săptămânii trecute.

Partidul lui Le Pen promite mai mulți bani

Sondajele de opinie prevăd drept favorit RN. Partidul lui Le Pen a promis să reducă prețurile și TVA-ul la electricitate și gaz și să crească cheltuielile publice. Conform estimărilor, RN este pe cale să obțină cele mai multe voturi și să fie în măsură să conducă guvernul.

Formațiunea pledează pentru politici economice protecționiste de tipul „Franța mai întâi“.

„Când mă uit la extrema dreaptă, văd un program făcut din minciuni”, a declarat Le Maire, la radio franceinfo. Liderul RN a fost ministru de Finanțe timp de șapte ani.

Îngrijorările legate de stabilitate au declanșat cel mai mare salt săptămânal din 2011 încoace în ceea ce privește prima pe care investitorii o cer pentru a deține datoria guvernamentală franceză. Iar acțiunile băncilor s-au prăbușit în această săptămână.

Partidul de guvernământ vrea economii

Posibilitatea unei victorii a RN a agravat îngrijorările investitorilor în legătură cu disciplina fiscală a țării.

Ministrul Le Maire susține că actuala instabilitate politică ar putea duce la o criză financiară.

„Acest lucru se datorează programelor politice care sunt pe masă în ceea ce privește întrebarea dacă vom putea, da sau nu, să continuăm să finanțăm această datorie. Îmi pare rău, extrema dreaptă nu are mijloacele necesare pentru a-și permite aceste cheltuieli”, a spus Le Maire. Ministrul a planificat economii de mai multe miliarde de euro pentru a redresa finanțele țării.

Acuze directe

Formațiunea lui Le Pen va anunțat detaliile programului său economic în zilele următoare. Oficialii RN au făcut până acum doar comentarii generale privind creșterea puterii de cumpărare a gospodăriilor și reducerea prețurilor la energie.

Dar, judecând după propunerile de la ultimele alegeri parlamentare din 2022, pe care au declarat că le vor respecta în mare parte, ar urma să reducă TVA-ul la energie la 5,5% de la 20% în prezent. Dar și să crească cheltuielile publice, în ciuda nivelului deja semnificativ al datoriei publice.

Le Pen și liderul RN, Jordan Bardella, i-au acuzat pe Le Maire și Macron că au mințit în legătură cu starea economiei.

„Guvernul domnului Macron a mințit”, a declarat Le Pen în timp ce făcea campanie în nordul Franței. Acesta îi acuză pe miniștrii guvernului că au ascuns starea reală a finanțelor și impactul reformelor realizate.

„Dacă voi fi prim-ministru, voi adopta în primele săptămâni o lege a imigrației care va facilita expulzările de delincvenți și islamiști. (…) În ceea ce privește problemele economice, am o singură prioritate – puterea de cumpărare. Voi face să treacă un vot pentru reducerea TVA la energie (…) Și voi negocia o scutire de pe piața europeană a energiei electrice”, a declarat Bardella, citat de Reuters.