Infofinanciar > Lumea la zi > Macron se alătură lui Lula din Brazilia pentru a-i impozita pe miliardari
Lumea la zi

Macron se alătură lui Lula din Brazilia pentru a-i impozita pe miliardari

cnn.com
Sursă foto: arhivă

Lui Emmanuel Macron din Franța nu i-a plăcut niciodată porecla de „președinte al celor bogați”. La șapte ani de la preluarea mandatului, este posibil să fi găsit în sfârșit o modalitate de a încerca să scape de această poreclă.

El face echipă cu liderul de stânga al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva. Pentru a promova o rată minimă globală de impozitare pentru cei mai bogați oameni din lume. Un proiect de propunere urmează să fie distribuit guvernelor în curând, conform oficialilor.

Relația lui Macron cu Lula

Știam de ceva timp despre relația lui Macron cu Lula. În martie, cei doi au făcut o excursie cu barca pe o insulă amazoniană. Unde s-au plimbat prin pădurea tropicală, s-au ținut de mână și au purtat ținute asortate. În ultima zi a acestei vizite, Macron și-a confirmat sprijinul pentru plan. Un lucru pentru care Brazilia bate toba în timp ce deține președinția rotativă a grupului de țări G20.

Dar totul este surprinzător. Deoarece reducerea, mai degrabă decât creșterea impozitelor pentru cei mai bogați. A fost o marcă înregistrată a guvernului Macron încă din prima zi. Iar ministrul său conservator de finanțe, Bruno Le Maire, se mândrește cu respingerea oricărei noțiuni de noi impozite. În ciuda problemelor legate de datoria Franței. Mai mult, Le Maire a semnalat imediat disconfort. Atunci când, la începutul anului 2023, consilierii guvernamentali au sugerat ca Franța să adopte o poziție. În favoarea unei rate minime globale a impozitului pe persoane, potrivit unor oficiali familiarizați cu această problemă.

Nu este excesiv de cinic să credem că, sub presiunea forțelor populiste și de stânga de pe plan intern, Macron și Le Maire doresc să primească laude pentru continuarea ideii. Recunoscând în același timp că există o șansă mare ca aceasta să nu se realizeze niciodată.

Cum și-a schimbat Le Maire părerea

„Este și oportunism și politică? Da”, a declarat Pascal Saint-Amans, un francez care, timp de un deceniu, a condus o revizuire globală a impozitării corporațiilor la OCDE, organismul economic interguvernamental. „A existat o decizie politică care a durat ceva timp. A existat o dezbatere internă în cadrul administrației franceze pe această temă. În cele din urmă, au decis să sprijine această activitate.”

Brazilia a încercat să abordeze o problemă de inegalitate „care este în mintea tuturor și, de asemenea, alimentează populismul”, a spus Saint-Amans.

Apoi, după ce a decis să meargă mai departe, guvernul francez a mers până la capăt, simțind că inițiativa a fost o oportunitate nu numai de a se arăta ca unul dintre cei mai mari prieteni ai lui Lula pe scena mondială, ci și ca fiind de partea muncitorilor într-un moment în care Macron simte căldura partidului de extremă dreapta al Marinei Le Pen, National Rally.

Le Maire a fost printre primii care au susținut public planul prezentat de Brazilia în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de finanțe din G20, desfășurată la Sao Paulo în februarie. Miniștrii vor discuta din nou despre acest plan la Rio de Janeiro, în iulie.

Prefer această dezbatere privind impozitarea internațională dezbaterii interminabile din Franța privind propriul nostru sistem fiscal, a declarat Le Maire reporterilor în aprilie, potrivit politico.