Infofinanciar > Lumea la zi > Luptele de finanțare din Congresul SUA. Se răsfrâng asupra programelor de ajutor pentru locuințe
Lumea la zi

Luptele de finanțare din Congresul SUA. Se răsfrâng asupra programelor de ajutor pentru locuințe

Luptele de finanțare din Congresul SUA
sursa foto: pexel.com

Democrații din Congresul american au respins unele dintre cele mai drastice reduceri ale locuințelor și ale altor programe de protecție socială dorite de republicani. Americanii cu venituri mici vor resimți totuși consecințele reducerilor incluse într-o nouă lege.

Eforturile Washingtonului de a rezolva problema disponibilității locuințelor la prețuri accesibile pentru familiile cu venituri mici. Dar și  de a scăpa structurile îmbătrânite de contaminarea periculoasă cu vopsea cu plumb. Au suferit un recul în ceea ce privește finanțarea în legislația adoptată la începutul acestei luni.

Luptele de finanțare din Congresul SUA

Liderii Congresului ar putea dezvălui un acord privind un al doilea lot de legi care ar putea include finanțarea unor programe importante. În domeniul sănătății, al muncii și al educației. Legiuitorii se confruntă cu un termen limită de vineri, 22 martie,  pentru a adopta aceste măsuri sau riscă o închidere parțială a guvernului.

Proiectele de lege ar stabili nivelurile de finanțare pentru o serie de programe sociale. Inclusiv pentru profesorii care deservesc elevii cu venituri mici, reducerea mortalității femeilor gravide sărace, formarea profesională pentru tinerii defavorizați și prevenirea HIV.

Reducerile de finanțare din proiectele de lege despre creditele deja adoptate în lege vin în contextul în care avocații pentru locuințe au avertizat că nevoile familiilor cu venituri mici nu sunt satisfăcute. În special în urma pandemiei COVID-19 și a creșterii prețurilor locuințelor.

După aproape șase luni de la începerea anului fiscal, la 1 octombrie, republicanii, care controlează Camera Reprezentanților. Dar și democrații, care dețin majoritatea în Senat și la Casa Albă, încă se ceartă pe tema priorităților de cheltuieli federale, în contextul în care datoria națională de 34.500 de miliarde de dolari crește într-un ritm amețitor.

,,Astăzi, în unele locuri, producerea de locuințe la prețuri accesibile costă cu 40% mai mult decât înainte de pandemie”, a declarat Kevin Nowak, directorul organizației non-profit CHN Housing Partners. În Cleveland, una dintre cele mai mari concentrații de sărăcie din țară, va fi deosebit de dăunătoare”, a adăugat Nowak.

Reducerea cu 250 de milioane de dolari a programului HOME

El s-a referit la reducerea cu 250 de milioane de dolari a programului ,,HOME” al Departamentului pentru Locuințe și Dezvoltare Urbană. Republicanii din Camera Reprezentanților încercaseră o reducere de 1 miliard de dolari.

Aproximativ trei sferturi dintre gospodăriile probabil eligibile din Statele Unite nu primesc asistență pentru chirii, potrivit Sonya Acosta. Este specialist în locuințe la Centrul pentru buget și priorități politice de stânga. O parte a motivului se datorează faptului că solicitanții petrec în medie aproape 2 ani jumătate. Sunt pe listele de așteptare din cauza cererii mari de ,,vouchere” pentru locuințe.

Democrații din Camera Reprezentanților din SUA estimează că acest nou buget HOME va sprijini aproximativ 21.000 de unități noi sau reabilitate la nivel național. Cu aproximativ 4.185 mai puține decât anul trecut. Cele două partide politice au reușit să coopereze în acest an cu privire la un program federal de vouchere pentru locuințe. Oferă asistență pentru închirierea de locuințe pe piața privată pentru aproximativ 2,3 milioane de familii cu venituri mici.

Cele 32,4 miliarde de dolari alocate, cu 2,1 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut. Au ca scop să țină pasul cu inflația. Și să ajute veteranii cu venituri foarte mici și tinerii care au ieșit din sistemul de plasament familial.

,,Am stabilizat și protejat asistența pentru locuințe pentru aproape 5 milioane de persoane. Dar și familii cu venituri mici”, a declarat reprezentanta Rosa DeLauro. Cea mai în vârstă democrată din Comisia pentru alocări din Camera Reprezentanților, conform reuters.com.