Infofinanciar > Lumea la zi > Lupta cu poluarea a dat greș! Industria petrolieră este în floare
Lumea la zi

Lupta cu poluarea a dat greș! Industria petrolieră este în floare

industria petrolieră (sursă foto: dreamstime)
sursă foto: dreamstime

Profiturile sunt în creștere. Producția este în creștere și marchează un an record în Statele Unite. Industria este chiar pregătită să câștige de pe urma „cruciadei”. Pentru a ține în frâu poluarea climatică, inclusiv a stimulentelor de miliarde de dolari pe care președintele american Joe Biden le oferă pentru parcurile eoliene, mineralele cu baterii și conductele care transportă carbon.

Nu este neapărat viitorul care părea să se întrezărească în 2015. Atunci când națiunile s-au adunat în capitala franceză pentru a promite un asalt împotriva poluării cu combustibili fosili care încălzește planeta. Dar este realitatea cu care se vor confrunta susținătorii și guvernele atunci când următorul summit pe tema climei se va desfășura la 30 noiembrie în Expo City din Dubai.

Acest oraș este o piesă de rezistență a bogăției petroliere a Emiratelor Arabe Unite. Se subliniază astfel realitatea că producătorii de petrol și gaze au un real succes. nu se reduce nimic, în timpul erei agendei ecologice ambițioase.

Printre motive, spun analiștii, se numără creșterea bruscă a prețurilor la carburanți determinată de invazia rusă în Ucraina și de redresarea economică în urma pandemiei. Precum și de luptele pentru a implementa tehnologii mai puțin poluante, cum ar fi turbinele eoliene sau mașinile electrice, la scara necesară pentru a face față crizei.

Lupta cu poluarea a dat greș

„Moartea industriei petroliere a fost mult supraestimată”, a declarat Kevin Book, director general la firma de consultanță ClearView Energy. „Realitățile cererii și limitările alternativelor nu s-au schimbat”. Prognoza pe termen lung pentru combustibilii fosili s-ar putea dovedi în continuare tulbure.

Agenția Internațională pentru Energie, cu sediul la Paris, a raportat luna trecută că „începutul sfârșitului erei combustibililor fosili” ar putea fi la cât de cât aproape. Cererea de petrol, gaze naturale și cărbune urmează să atingă la un nivel maxim până la sfârșitul acestui deceniu. Cu toate acestea, cei mai mari jucători din industria petrolieră pariază foarte mult pe faptul că combustibilii fosili mai au încă multă importanță.

Cei doi supergiganți ai petrolului și gazelor naturale din Statele Unite își valorifică bogăția pentru a cumpăra rivali cu rezerve neexploatate. Chevron cumpără Hess pentru 53 de miliarde de dolari. În timp ce Exxon Mobil cheltuiește aproximativ 60 de miliarde de dolari pentru a cumpăra o companie cu sediul în Texas. O companie cu vaste proprietăți de terenuri în zona fierbinte de fracturare din acest stat.

Industria petrolieră este în floare

Campionii industriei europene, BP și Shell, își bazează, de asemenea, afacerile în mod ferm pe petrol și gaze. Acestea revin în același timp asupra promisiunilor de ecologizare a afacerilor lor. Toate companiile și-au lăudat investițiile în tehnologii mai puțin poluante, cum ar fi captarea carbonului, energia geotermală și mineritul pentru materiile prime utilizate în baterii.

Acestea au promis că își vor reduce poluarea climatică. Dar senatorul Jeff Merkley (D-Ore.) a respins aceste declarații ca fiind „99 la sută spălare ecologică”, spunând: „Ceea ce încearcă să facă este să își protejeze proprietatea lor stabilită asupra activelor fosile”, citează POLITICO.