Infofinanciar > Lumea la zi > Lupta pentru Mediu. Daunele produse de materialele plastice devin personale
Lumea la zi

Lupta pentru Mediu. Daunele produse de materialele plastice devin personale

plastic sursa: Semnele Timpului
Sursa foto dreamstime.com

Lupta împotriva materialelor plastice a început cu zeci de ani în urmă. La început, accentul a fost pus pe proliferarea poluării cu plastic și pe impactul acesteia asupra utilizării terenurilor. În anii 1980, bătălia s-a schimbat. Luptele locale împotriva materialelor plastice de unică folosință au creat mișcări de interzicere a materialelor plastice la nivel de stat și de țară.

Apoi, mișcarea s-a extins, impulsionată de fotografiile îngrozitoare ale broaștelor țestoase de mare strangulate și de descoperirea petelor de gunoi marine, dintre care cea mai mare este Marea pată de gunoi din Pacific. Aceasta este estimată a fi de mărimea Franței. China și alte țări au început să respingă deșeurile lumii dezvoltate, alcătuite în mare parte din diverse tipuri de plastic. Aceste deșeuri au fost depozitate în cea mai mare parte în țările mai puțin dezvoltate. Acestea sunt complet nepregătite și incapabile să le proceseze. Odată discreditat mitul reciclării plasticului, publicul începe să înțeleagă că nu este vorba doar de o problemă de „gestionare a deșeurilor”.

Materialele plastice au devenit personale

Deși se știa de zeci de ani că materialele plastice cauzează tulburări endocrine. Descoperirea faptului că materialele plastice se descompun în micro și nanoparticule și pătrund în corpul nostru prin aer, alimente, apă și îmbrăcăminte a dat startul unor cercetări de milioane de dolari. Oamenii de știință se grăbesc să determine rolul pe care îl joacă materialele plastice în boli, de la Alzheimer la depresie, de la autism la cancer.

Fotografiile unui studiu recent arată microplastice blocate în placa arterială. A creat blocaje suplimentare pentru unii dintre cei 77% dintre americanii de peste 60 de ani care au plăci în artere. Într-un alt studiu recent, 100 la sută dintre placentele testate aveau microplastice. Plasticele se atașează de organele noastre majore, cum ar fi creierul, inclusiv de două zone ale creierului responsabile de raționament și de gestionarea furiei.

Există dovezi că plasticul ne face rău? Deși oamenii de știință urăsc să se angajeze la o certitudine totală, răspunsul este probabil că da. Plasticul este fabricat din petrol. Toate materialele plastice conțin mai multe substanțe chimice și metale grele diferite. Este ceea ce face ca plasticul să fie utilizabil. Multe dintre aceste substanțe chimice – bisfenol A, ftalați, substanțe ignifuge bromurate – se numără printre „poluanții prioritari” ai Agenției pentru Protecția Mediului. Aproape niciuna dintre ele nu este interzisă în mod categoric. Unele substanțe chimice utilizate în materialele plastice sunt necunoscute. Producătorii lor susțin că sunt „informații comerciale confidențiale”.

Ce probleme provoacă?

Materialele plastice se descompun în timp. Ele acționează ca niște magneți pentru metale grele. Multe sunt cunoscute ca fiind cancerigene, ceea ce face ca microplasticele să fie de două ori mai dăunătoare, în esență „substanțe chimice pentru totdeauna” care adăpostesc alte „substanțe chimice pentru totdeauna”. Toate acestea sunt susceptibile de a rezista în microdimensiuni timp de 1.000 de ani.

Având în vedere că ratele de cancer sunt în creștere la tineri. Ar putea fi una dintre cauzele expunerii noastre constante la substanțele chimice din plastic în sânge?

Acest model îngrijorător nu este nimic nou. Istoria mediului și a sănătății este plină de exemple uimitoare de industrii care au fost angajate în înșelăciuni intenționate pe termen lung, păcălind publicul să creadă că produsele lor sunt sigure.

Dăunători pentru Terra

În anii 1950, industria tutunului știa că produsele sale creează dependență și cauzează cancer. Pentru a înșela publicul și guvernul, a creat campanii de dezinformare complexe și confuze. Cu ajutorul denunțătorilor și al altor persoane, industria a fost în cele din urmă prinsă într-un caz de escrocherie civilă pentru că și-a comercializat și vândut „produsele letale cu zel, cu înșelăciune”, notează thehill.com.

Exxon era conștientă de faptul că arderea combustibililor fosili ar crea schimbări climatice cel puțin încă din anii 1970. A luat o pagină din cartea de joc a tutunului, a petrecut zeci de ani și milioane de dolari „fabricând îndoieli”, condusă de oameni de știință, matematicieni și alte persoane aflate pe statul lor de plată. Tacticile industriilor petroliere au întârziat luarea unor măsuri la nivel mondial care ar putea costa viața a sute de milioane de oameni în următorii 30 de ani. Și încă o fac.

De asemenea, industriile petrochimice și ale maselor plastice au complotat în mod înșelător pentru a „normaliza” ideea că produsele lor pot fi reciclate. Ei știau în mod absolut că nu pot fi reciclate. Având în vedere istoricul industriei de a ne minți cu privire la reciclare, este corect să ne întrebăm ce altceva ne mai ascund.

Ce se întâmplă în prezent cu planeta?

În prezent, lumea produce aproape jumătate de trilion de tone de deșeuri de plastic în fiecare an. Aici nu sunt incluse trilioanele de mucuri de țigară din plastic și alte materiale toxice care ne murdăresc străzile și ne poluează apa. Dacă aceste tendințe vor continua, până în 2050 vom produce 26 de miliarde de tone de deșeuri de plastic. Dintre acestea, marea majoritate au avut și vor continua să aibă unde să se ducă decât în mediul înconjurător. Mai exact, în fauna noastră sălbatică și în corpurile noastre.

Istoria este o indicație. Este probabil ca aceste industrii să cunoască deja o parte din impactul asupra sănătății umane, și asta de zeci de ani. Acesta este motivul pentru care organizația mea și o coaliție mondială în creștere solicită industriei materialelor plastice să ne spună ce știe. Este pe riscul nostru și al lor. Dacă continuă să ascundă și să ignore daunele pentru sănătate și mediu cauzate de materialele plastice.

Istoria înșelăciunii corporatiste în ceea ce privește daunele aduse mediului și sănătății este bine cunoscută. În timp ce este o practică standard pentru industrie să aștepte până când dovezile se adună și să tragă de timp pentru a continua să culeagă profituri. Impactul pe care îl au materialele plastice asupra sănătății ne afectează deja pe toți. Ar putea să ne afecteze timp de mii de ani.

Aceasta nu este o amenințare viitoare. Ea există chiar acum și trebuie să știm ce știu ei.