Info

Lupta împotriva vacilor continuă! Sorin Grindeanu pune la pământ cea mai mare fermă bio de bovine din țară

ferma vaci valcea adevarul.ro
sursă foto: adevarul.ro

Una caldă, alta rece la Ministerul Transporturilor! Minustrul Sorin Grindeanu susține că lucrările pentru Autostrada A7, cunoscută și sub numele de Autostrada Moldovei. Cu toate acestea, Oficialul spune că pentru realizarea acestui proiect va trebui ca cea mai mare fermă bio de bovine din țară, situată acum în județul Vrancea, să fie demolată.

„Cu toată părerea de rău pentru acea investiție, traseul este aprobat și intră în execuție. Știu acest caz, din punctul nostru de vedere, în acest moment, pe acest caz, singura soluție e cea legată de o eventuală acțiune în instanță și un eventual cuantum stabilit de către instanță de despăgubire. Dacă instanța vine și spune că trebuie să fie despăgubirea de alt nivel, sigur că ținem cont de deciziile instanței. Noi intrăm în execuția acestei autostrăzi. Repet, toate lucrurile au fost făcute conform legii, dacă cuantumul va fi stabilit de instanță mai mare, vom respecta decizia instanței”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

În acest sens, ministrul Grindeanu l-a îndemnat deja pe proprietarul fermei, Viorel Macovei, să dea statul în judecată pentru a primi despăgubiri la justa valoare. Fermierul a pus bazele acestei afaceri în zootehnie acum mai bine de 20 de ani, în care a investit de-a lungul anilor 13 milioane de euro. Acum, acesta este pus în fața situației în care va trebui să distrugă tot ceea ce a construit.

Proprietarul nemulțumit

Fermierul încercase anterior să negocieze cu reprezentanții Ministerului Transporturilor pentru a devia de la traseu Autostrada A7, însă fără succes. În schimb, statul român îi oferă lui Vorel Macovei suma de doar 130.000 de euro pentru despăgubire, informează Adevărul.

„Este tardiv acum, iar singura soluție să primesc despăgubiri este să apelez la instanță. Am cea mai mare fermă de vaci bio din țară, trebuie să respect multe condiții stricte, ceea ce nu se mai poate din moment ce autostrada va trece prin fermă. Vă mai dau un exemplu: în cazul fermei bio, trebuie să asigur minimum 27 mp spațiu de mișcare în aer liber pentru fiecare vacă. Iar la fermă eu am 830 de animale. Să nu mă înțelegeți greșit: și eu doresc dezvoltare, și eu vreau autostrăzi în România, dar această autostradă îmi distruge afacerea de milioane de euro, fără să primesc despăgubiri echitabile”, a declarat proprietarul fermei bio de vaci, Viorel Macovei.

Moldova și autostrada ei

Construcția pentru Autostrada A7 (Autostrada Moldovei) au fost începute, iar acest proiect are toate şansele să fie finalizat până în anul 2026, potrivit oficialilor de la Transporturi. Aceștia și-au bazat declarațiile pe baza faptului că autostrada aceasta are finanţare asigurată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar costurile se estimează în jurul valorii de 1,7 miliarde de dolari.

A7 va trece prin judeţul Vrancea de la Sud la Nord, iar întreg drumul a fost deja împărţit pe mai multe loturi de teren, între Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău şi Paşcani. Astfel, cele patru segmente de drum sunt următoarele: Ploieşti – Buzău, Buzău – Focşani, Focşani – Bacău şi Bacău Paşcani.