Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (60): Cât de mult metal este utilizat în tehnologia energiei curate?
Esential

Lumea în cifre (60): Cât de mult metal este utilizat în tehnologia energiei curate?

Lumea în cifre (60): Cât de mult metal este utilizat în tehnologia energiei curate?
sursa foto visualcapitalist.com

În 2022, un procent record de 12% din întreaga energie globală a fost exploatată din energie solară și eoliană, în creștere de la 10% în 2021, subliniind creșterea surselor de energie curată.

Mineralele esențiale care stau la baza tehnologiilor de energie curată se află în centrul acestei tranziții. Dar ce face ca aceste minerale să fie atât de indispensabile?

Acest infografic, sponsorizat de Teck, analizează cât de mult și ce tipuri de metale sunt folosite în energia curată.

Energie curată, cea care folosește mai multe metale

Sistemele de energie curată, în medie, necesită mai multe minerale pentru a fi construite. Să aruncăm o privire la cantitatea necesară pentru aplicațiile eoliene și solare.

Energia eoliană offshore utilizează cea mai mare cantitate de metale aici, numai cererea de cupru ajungând la aproximativ 8.000 de kilograme pe megawatt de energie.

O privire mai atentă la cupru

Cuprul este al treilea cel mai utilizat metal industrial din lume și este esențial pentru tehnologiile de energie curată datorită conductivității sale remarcabile, versatilității și capacităților superioare de disipare a căldurii în comparație cu alte metale.

De asemenea, acreditările de durabilitate ale cuprului sunt ferm stabilite. Acest lucru se datorează ratei sale de reciclabilitate de 100%. Ceea ce înseamnă că poate fi reutilizat de mai multe ori fără a se înregistra o scădere a performanței.

Infrastructura de energie curată în creștere va impune cerințe și mai semnificative pentru cupru. Un parc eolian poate conține între 4 și 15 milioane de kilograme de cupru, potrivit Visual Capitalist.

O privire mai atentă asupra zincului

Zincul este renumit ca fiind unul dintre cele mai versatile și vitale elemente în aplicațiile umane. Este al patrulea cel mai utilizat metal la nivel mondial, după fier, aluminiu și cupru.

Aplicația sa principală este în procesul de galvanizare, unde acționează ca un strat protector pentru fier și oțel împotriva coroziunii.

Acoperirile de zinc joacă un rol crucial în transportul public și în infrastructură, prelungind durata de viață a oțelului utilizat în șinele podurilor, structurile de susținere, șinele de cale ferată și multe altele.

Construcția panourilor solare și a turbinelor eoliene a dus la o cerere suplimentară de zinc, deoarece aceste active sunt mereu expuse la intemperii.

Un parc de panouri solare de 100MWh, capabil să alimenteze 110.000 de locuințe. Are nevoie de 240 de tone de zinc.

Metale pentru viitor

Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre surse de energie regenerabilă, cuprul și zincul vor rămâne la mare căutare.

Teck, fiind unul dintre cei mai mari producători de cupru și zinc din lume, este dedicat furnizării metalelor esențiale pentru un viitor cu emisii reduse de carbon.