Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Clasamentul primelor 15 țări în funcție de veniturile din taxa pe carbon
Esential

Lumea în cifre: Clasamentul primelor 15 țări în funcție de veniturile din taxa pe carbon

Taxa de carbon de la frontiera UE nu dă rezultate Sursă foto Spotmedia
sursa foto arhiva companiei

Taxele pe dioxid de carbon sunt concepute pentru a descuraja emisiile de CO2 prin creșterea costului activităților cu emisii mari de dioxid de carbon și prin stimularea adoptării unor alternative energetice mai puțin poluante.

În acest grafic sunt enumerate primele 15 țări în funcție de veniturile obținute din taxele pe carbon începând cu 2022. Datele provin din Raportul Băncii Mondiale privind situația și tendințele în materie de taxare a carbonului, publicat în aprilie 2023.

Franța și Canada conduc în ceea ce privește veniturile din taxa pe carbon 

În 2022, primele 15 țări au generat venituri de aproximativ 30 de miliarde de dolari din taxele pe carbon.

Franța și Canada conduc în acest sens, reprezentând peste jumătate din suma totală. Ambele țări au implementat sisteme cuprinzătoare de taxare a carbonului. Acestea acoperă o gamă largă de sectoare, inclusiv transporturile și industria. Au stabilit rate relativ ridicate ale taxei pe carbon.

În Canada, veniturile totale din taxa pe carbon includ atât taxele naționale, cât și cele provinciale.

Deși taxarea carbonului a fost recunoscută la nivel internațional ca fiind unul dintre cele mai eficiente mecanisme de reducere a emisiilor de CO2, cercetările sunt împărțite cu privire la care ar trebui să fie prețul mediu global al carbonului pentru a atinge obiectivele Acordului de la Paris privind clima, care vizează limitarea încălzirii globale la 1,5-2°C până în 2100 în raport cu nivelurile preindustriale.

Un studiu recent a arătat că stabilirea prețului carbonului trebuie să fie susținută de alte măsuri și inovații politice. Potrivit unui raport al Universității Queen’s, nu există niciun scenariu fezabil de stabilire a prețului carbonului care să fie suficient de ridicat pentru a limita emisiile suficient de mult pentru a obține, de unul singur, o încălzire sub 2,4 °C, potrivit Visual Capitalist.