Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (99): Care sunt țările cu cele mai mari păduri?
Esential

Lumea în cifre (99): Care sunt țările cu cele mai mari păduri?

padure libertatea.ro
sursa foto arhiva companiei

De la ultima eră glaciară, acoperirea forestieră a Pământului a scăzut cu 20 de milioane de km2 sau 2 miliarde de hectare. Jumătate din această pierdere a avut loc începând cu anul 1900, din cauza extinderii agriculturii și a industrializării.

În prezent, pădurile acoperă aproximativ 30% din suprafața terestră a Pământului. Adică aproximativ 40 de milioane de km2, distribuite în mod inegal pe glob.

Vizualizăm primele 15 țări cu cele mai mari păduri, măsurate în kilometri pătrați. Datele pentru această vizualizare și acest articol provin de la Banca Mondială, folosind date pentru anul 2021 care au fost actualizate ultima dată în octombrie 2023.

Clasate: Top 15 țări cu cele mai mari păduri

În mod previzibil, cea mai mare țară din lume are și cea mai mare suprafață de pădure. Aproape 50% din Rusia este reprezentată de păduri, măsurând aproximativ 8 milioane de km2. Această suprafață este mai mare decât suprafața totală a tuturor celorlalte țări din lume. Cu excepția Chinei, SUA, Canadei, Braziliei și Australiei.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că o cincime din întreaga suprafață împădurită a lumii se află în Rusia.
Majoritatea pădurilor din Rusia sunt boreale, pentru a supraviețui climatului mai rece și mai uscat din țară, și sunt alcătuite din specii de arbori de foioase și conifere, inclusiv larice, pin, molid și stejar.

Pe locul al doilea, Brazilia are aproape 5 milioane de km2 de acoperire forestieră (aproximativ 12% din pădurile din lume), datorită faptului că aproape două treimi din pădurea amazoniană se află în interiorul granițelor sale. Pentru context, suprafața împădurită a Braziliei este de aproape două ori mai mare decât cea a Arabiei Saudite, a 12-a țară ca mărime din lume.


De asemenea, Amazonul contribuie în mod semnificativ la acoperirea forestieră a Peru (locul 10 pe această listă). Alături de Columbia (locul 13), Bolivia (locul 14) și Venezuela (locul 15).

Locurile al treilea și al patrulea

Canada și SUA, ocupă locurile al treilea și al patrulea, cu aproximativ aceeași acoperire forestieră – 3 milioane de km2 – cu mai multe păduri de pe ambele coaste care se extind peste granița comună.

China completează topul primelor cinci locuri, pădurile sale acoperind puțin mai mult de 2 milioane de km2.

Împreună, primele cinci țări reprezintă mai mult de jumătate din pădurile lumii.

Dacă luăm în considerare și primele 10 țări, la care se adaugă acoperirea forestieră din Australia, Republica Democrată Congo, Indonezia, India și Peru, această cifră crește la puțin peste două treimi din pădurile lumii. Extinderea clasamentului la primele 20 de țări va reprezenta 80% din acoperirea forestieră totală a Pământului.

Păduri naturale vs. păduri plantate

Nu toate pădurile sunt create la fel. Pădurile primare – păduri neperturbate de activitatea umană – sunt mai bune rezervoare de carbon și au o biodiversitate mai mare decât cele plantate de om.

În episodul 69, aflăm care sunt cei mai bine plătiți directori executivi din lume. Multe dintre cele mai valoroase companii din lume sunt listate în S&P 500. Indicele de referință pentru piața bursieră din SUA. Din acest motiv, nu este o surpriză să constatăm că directorii executivi ai acestor companii cheie au pachete de remunerare de mai multe milioane de dolari. Dar ce cuprind aceste pachete salariale? Și primesc întotdeauna acești directori executivi compensațiile pe care le primesc? Întreg episodul aici.