Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (69): Care sunt cei mai bine plătiți directori executivi din lume
Esential

Lumea în cifre (69): Care sunt cei mai bine plătiți directori executivi din lume

Directori SUrsa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Multe dintre cele mai valoroase companii din lume sunt listate în S&P 500, indicele de referință pentru piața bursieră din SUA. Din acest motiv, nu este o surpriză să constatăm că directorii executivi ai acestor companii cheie au pachete de remunerare de mai multe milioane de dolari. Dar ce cuprind aceste pachete salariale? Și primesc întotdeauna acești directori executivi compensațiile pe care le primesc? Sau acestea cresc și scad în funcție de fluctuațiile pieței bursiere?

În infograficul de astăzi, folosim datele publicate de The Wall Street Journal. Vom arăta care sunt cei mai bine plătiți directori executivi ai companiilor din S&P 500 în 2022 și aprofundăm ce include remunerația acestora.

Cei mai bine plătiți directori executivi

Pachetele de compensații ale directorilor executivi ai companiilor S&P 500 cuprind nu doar salarii, ci și bonusuri, premii în acțiuni și alte stimulente.

Iată care sunt directorii executivi ai companiilor S&P 500 care au primit cele mai mari pachete salariale anul trecut și sectoarele din care fac parte.

Directorii executivi ai companiilor S&P 500 care au primit cele mai mari pachete salariale, Sursa foto visualcapitalist.com

Directorii executivi ai companiilor S&P 500 care au primit cele mai mari pachete salariale, Sursa foto visualcapitalist.com

Sundar Pichai este  directorul general al companiei mamă a Google, Alphabet. Acesta a ajuns în fruntea listei cu un pachet salarial acordat în valoare de aproximativ 226 de milioane de dolari. Acesta este de peste 800 de ori mai mare decât remunerația medie a angajaților Google. Pachetul său salarial includea salariul anual de 2 milioane de dolari, o sumă de 6 milioane de dolari pentru securitatea sa personală și premii în acțiuni evaluate la 218 milioane de dolari.

Pachetul salarial acordat de Michael Rapino, CEO al Live Nation Entertainment, a urcat la 139 de milioane de dolari în 2022. Acesta a crescut de la aproape 14 milioane de dolari în anul precedent. Aceasta includea premii în acțiuni evaluate inițial la 116 milioane de dolari. Companiile din domeniul tehnologiei Apple și Broadcom nu au rămas mult în urmă. Pachetul de compensații al directorului general al Apple, Tim Cook, a fost evaluat la 99 de milioane de dolari în 2022. Președintele și directorul general al Broadcom, Hock Tan, a primit 61 de milioane de dolari.

Alți directori executivi au ajuns pe listă. Printre aceștia se numără directorul general al gigantului global de asigurări AIG, Peter Zaffino, și co-directorii executivi ai Netflix, Ted Sarandos și Reed Hastings. Hastings a primit o mărire de 10 milioane de dolari anul trecut. El s-a retras din această funcție în ianuarie 2023.

Cei mai bine plătiți directori executivi din lume, Sursa foto visualcapitalist.com

Cei mai bine plătiți directori executivi din lume, Sursa foto visualcapitalist.com

Creșterea venitului median al directorilor executivi se lovește de un zid

În ultimul deceniu, salariul median acordat directorilor executivi din cadrul companiilor din S&P 500 s-a dublat. În 2021, această cifră a atins un maxim de 14,7 milioane de dolari. Cu toate acestea, în 2022, pachetul median de compensații pentru directorii executivi s-a lovit de un zid pentru prima dată într-un deceniu. Acesta a scăzut ușor la 14,5 milioane de dolari.

Un pachet de compensații depinde de evaluarea pieței. Astfel, acești directori executivi pot primi mai mult sau mai puțin decât salariul pe care sunt prevăzuți să-l primească.

Acest lucru se datorează faptului că cele mai multe premii în acțiuni nu sunt acordate în momentul în care sunt anunțate. Acestea se dobândesc în timp. Au devenit astfel supuse modificărilor prețurilor acțiunilor, conform visualcapitalist.com.

În 2022, SEC a introdus noi reguli de publicare. Astfel, societățile pot raporta această valoare realizată pentru pachetele salariale ale directorilor executivi, denumită în mod corespunzător „compensația plătită efectiv”.

Raportul Wall Street Journal a dezvăluit că mulți dintre cei mai bine plătiți directori executivi din S&P 500 în 2022 au primit pachete salariale mult mai mici din cauza fluctuațiilor pieței.

De exemplu, Sundar Pichai a ajuns să primească aproximativ 116 milioane de dolari. Valoarea acțiunilor Alphabet a scăzut în momentul în care subvențiile sale au fost dobândite. În mod similar, Michael Rapino a fost plătit cu aproape 36 de milioane de dolari. Acordarea sa de acțiuni va continua să fie dobândită încă cinci ani.

Cu excepția lui Pichai, multe dintre numele celor mai bine plătiți directori executivi din S&P 500 au fost eclipsate de directorii executivi ai mai multor companii energetice, precum Exxon Mobil și Chevron. Prețurile acțiunilor au crescut vertiginos în 2022.