Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre: Piețele emergente cu cea mai rapidă creștere economică din lume. Previziuni 2024-2029
Esential

Lumea în cifre: Piețele emergente cu cea mai rapidă creștere economică din lume. Previziuni 2024-2029

Creștere economică Sursa foto Arhiva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Se preconizează că marile piețe emergente vor juca un rol mai important pentru a impulsiona creșterea economică mondială în viitor. Acest lucru se întâmplă sub impulsul schimbărilor demografice și al unei clase de consumatori în creștere.

În același timp, se preconizează că multe națiuni mai mici își vor vedea economiile crescând de două ori mai mult decât media globală în următorii cinci ani. La acest lucru vor contribui, printre alți factori, depozite bogate în resurse naturale. Acestea fiind spuse, nivelurile ridicate ale datoriei prezintă riscuri pentru activitatea economică viitoare.

Acest grafic prezintă piețele emergente cu cea mai rapidă creștere preconizată până în 2029. Graficul s-a făcut pe baza datelor din World Economic Outlook 2024 al Fondului Monetar Internațional.

Top 10 piețe emergente

Iată care sunt economiile emergente cu cea mai rapidă creștere economică, pe baza previziunilor privind rata anuală compusă de creștere a PIB-ului real (CAGR) în perioada 2024-2029:

Piețe Sursa foto Arhiva companiei

Piețe emergente Sursa foto Arhiva companiei

În calitate de a treia cea mai mică națiune din America de Sud ca suprafață, Guyana va fi, conform previziunilor, economia cu cea mai rapidă creștere din lume de acum până în 2029.

De ce Guyana va avea cea mai mare creștere economică de până acum?

Acest lucru se datorează unei descoperiri semnificative de zăcăminte de petrol în 2015 de către ExxonMobil. Acesta a propulsat economia țării să crească de patru ori numai în ultimii cinci ani. Până în 2028, se preconizează că această națiune de doar 800.000 de persoane va avea cea mai mare producție de țiței pe cap de locuitor. Va depăși pentru prima dată Kuweitul.

În Bangladesh 85% din exporturi sunt determinate de industria textilă. Aici, se preconizează că va înregistra cea mai mare creștere din Asia. În ultimii 30 de ani, această țară de 170 de milioane de locuitori nu a avut niciun an de creștere negativă.

Pe locul opt în clasamentul general se află India. Conform previziunilor, va înregistra o rată anuală medie a creșterii PIB-ului real de 6,5% până în 2029. Se preconizează că această creștere va fi alimentată de tendințele demografice, de investițiile publice și de cererea puternică a consumatorilor, conform Visual Capitalist.