Infofinanciar > Esential > Lumea în cifre (71): Alimentele cu cel mai mare impact asupra mediului
Esential

Lumea în cifre (71): Alimentele cu cel mai mare impact asupra mediului

Alimente Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

Când vine vorba de alimente și agricultură, acestea au un impact semnificativ asupra planetei noastre. În special, dacă vorbim despre emisiile de dioxid de carbon, prelevările de apă și utilizarea terenurilor.

Graficul de mai jos clasifică alimentele în funcție de emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și de prelevările de apă. Au fost folosite date de la Poore și Nemecek și Our World in Data.

Impactul alimentelor Sursa foto visualcapitalist.com

Impactul alimentelor Sursa foto visualcapitalist.com

Giganții carbonului

Pe baza măsurătorilor de dioxid de carbon echivalent (CO2e), carnea de vită se află pe primul loc ca aliment cu cea mai mare amprentă de carbon. Aceasta emite un număr uimitor de 99 de kilograme de CO2e pe kilogram de produs final din carne.

Emisiile de CO2e sunt o măsură standardizată care exprimă impactul de încălzire al diferitelor gaze cu efect de seră. Printre acestea se află metanul și oxidul de azot. În termeni de cantitate de CO2 care ar avea același efect de încălzire.

Producția de carne de vită este extrem de intensivă în ceea ce privește resursele. Aceasta necesită resurse importante de teren, apă și energie. De asemenea, vacile produc metan în timpul procesului de digestie, un gaz care are un potențial de încălzire de 27-30 de ori mai mare decât cel al CO2 pe o perioadă de 100 de ani.

Produsele cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon pe kilogram Sursa foto visualcapitalist.com

Produsele cu cele mai mari emisii de dioxid de carbon pe kilogram Sursa foto visualcapitalist.com

Urmează pe listă ciocolata neagră, deși nu foarte aproape.

Cele mai multe dintre emisiile de ciocolată neagră provin din modificări ale utilizării terenurilor. Printre acestea se află defrișările. Ele modifică echilibrul emisiilor de GES și reduc capacitatea Pământului de a absorbi CO2.

Totuși, în ansamblu, datele ne arată că produsele de origine animală sunt, în general, mai generatoare de emisii decât alimentele pe bază de plante.

Utilizarea apei în producția de alimente

Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) afirmă că peste două treimi din prelevările de apă dulce din lume sunt folosite pentru producția de alimente.

Este interesant faptul că tendința pe care am observat-o atunci când am luat în considerare amprenta de carbon a alimentelor se aplică și atunci când vine vorba de utilizarea apei. Dintre primele 10 alimente din lume cu cea mai mare consumatoare de apă, 70% sunt de origine animală. Acest lucru evidențiază faptul că produsele de origine animală nu sunt doar mai mari consumatoare de carbon, ci și de apă decât produsele vegetale. Alunele, orezul și nucile constituie excepția vegetală din listă.

Alegeri de alimente mai durabile

Consumul de alimente de proveniență locală este adesea prezentat ca o soluție pentru reducerea impactului nostru ecologic. Acest lucru a dus la creșterea popularității unor concepte precum „Dieta celor 100 de mile”.

O analiză realizată de Our World in Data ne arată că ceea ce mâncăm face o mai mare diferență în reducerea amprentei ecologice decât proveniența alimentelor noastre.

Mai exact, datele evidențiază faptul că transportul reprezintă doar 5% din emisiile globale de alimente. Pe de altă parte, schimbarea utilizării terenurilor și activitățile agricole reprezintă o parte mult mai semnificativă.

Redirecționarea atenției noastre de la distanța parcursă de alimente la emisiile asociate cu producția acestora poate da rezultate mai bune în eforturile noastre de a face alegeri alimentare mai durabile, conform visualcapitalist.com.