Infofinanciar > Lumea la zi > Lula da Silva a câștigat alegerile în Brazilia! Noul președinte a obținut un procent de 50,9% din voturi
Lumea la zi

Lula da Silva a câștigat alegerile în Brazilia! Noul președinte a obținut un procent de 50,9% din voturi

lula da silva sursa foto cnn
sursa foto cnn

În urma unei curse strânse între cei doi candidați, fostul președinte de stânga Luiz Inácio ‘Lula’ da Silva a obținut 50,9% din voturi, în timp ce președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro a pierdut șansa de a fi reales.

Alegerile de astăzi au fost o victorie la limită pentru Lula – cea mai strânsă din ultimele trei decenii. Puțin peste 2,1 milioane de voturi îi separă pe cei doi candidați, cu 99,99% din voturi numărate.

Rezultatul a fost declarat de Curtea Constituțională Electorală la orele 7.12 ale dimineții, Lula fiind următorul președinte al Braziliei, cu un procent de 50,9% din voturi. Lula va depune jurământul la 1 ianuarie 2023 și a promis să unească o națiune divizată, relatează BBC.

Bolsonaro, care a avut 49,1% din voturi, nu s-a pronunțat încă în legătură cu înfrângerea sa. Pentru el, acest moment reprezintă o pierdere istorică, el devenind primul președinte care candidează pentru realegerile din Brazilia și pierde.

„Până în prezent, Bolsonaro nu m-a sunat pentru a recunoaște victoria mea și nu știu dacă mă va suna sau dacă se va declara învins”, a declarat Lula în fața zecilor de mii de susținători bucuroși care sărbătoreau victoria sa pe bulevardul Paulista din Sao Paulo, potrivit HotNews.

Promisiunile noului președinte

Noul președinte ales a promis că va pune capăt defrișărilor din Amazon, după ce acestea au atins cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani sub Bolsonaro, iar cel mai urgent obiectiv al său este eradicarea foametei, spune Lula.

Promițând că va lua măsuri drastice împotriva activităților ilegale din pădurea tropicală, Lula a declarat: „Brazilia și planeta au nevoie de un Amazon viu și respirând. Un copac, încă în picioare, valorează mai mult decât o tonă de lemn tăiat ilegal”.

„Vom repara țara și veți fi din nou fericiți”, le-a spus el alegătorilor în perioada premergătoare scrutinului de duminică.

De asemenea, Da Silva a promis să crească salariul minim și să relanseze economia, care a fost în declin de când pandemia COVID-19 a lovit Brazilia și a provocat aproape 700.000 de morți – al doilea cel mai mare număr de morți din lume, după SUA.

Liderii mondiali au început să îl felicite pe Lula – președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la reînnoirea legăturilor de prietenie dintre cele două țări, iar președintele american Joe Biden a declarat că alegerile au fost „libere, corecte și credibile”

Cursa extrem de strânsă a arătat cât de polarizată politic a devenit Brazilia în ultimii ani. Deși scrutinul a fost în mare parte pașnic, au avut loc mai multe incidente violente în timpul campaniei, autoritățile raportând uciderea a cel puțin patru susținători ai lui da Silva de către fanatici pro-Bolsonaro.

Moment istoric în cariera politică a lui da Silva

Retorica sa antidemocratică i-a alarmat pe mulți brazilieni, în timp ce da Silva, în vârstă de 77 de ani, a promis o revenire la normalitate.

Da Silva și Bolsonaro s-au clasat pe primele două locuri în primul tur de scrutin prezidențial din 2 octombrie, la care au participat 11 candidați. Însă nici da Silva, nici Bolsonaro nu au obținut mai mult de jumătate din voturile necesare pentru o victorie categorică, ceea ce a forțat desfășurarea unui tur de scrutin în acest weekend.

Victoria de duminică a fost poate cea mai spectaculoasă din cariera politică a lui da Silva, în ciuda scandalurilor de corupție în care acesta a fost implicat în trecut, pentru care a servit și o pedeapsă cu închisoarea.

După trei candidaturi eșuate la președinție, da Silva a fost ales în această funcție în 2002, apoi reales în 2006. În calitate de președinte, el a supravegheat un boom economic care a ajutat milioane de oameni să iasă din sărăcie, făcându-l un simbol al stângii din America Latină.

În 2018, Bolsonaro a preluat conducerea cu peste 10 milioane de voturi mai mult decât candidatul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad. În Brazilia, președinții au putut candida pentru un al doilea mandat din 1997 și toți cei care au făcut acest lucru, în afară de Bolsonaro, au reușit.