Infofinanciar > Lumea la zi > Lukoil se pregătește să părăsească Republica Moldova! Ce companie va prelua stațiile de alimentare
Lumea la zi

Lukoil se pregătește să părăsească Republica Moldova! Ce companie va prelua stațiile de alimentare

Lukoil,
sursă foto dreamstime

Decizia vine pe fondul sancțiunilor impuse de UE companiilor petroliere rusești care au intrat în vigoare la 5 decembrie 2022, care afectează și activitatea Lukoil.

Potrivit Consiliului Concurenței din Moldova, Lukoil Moldova deține circa 20% din piața de retail a carburanților din țară. Compania s-a ocupat de circa 40% din importurile de motorină și circa 33,5% din importurile de benzină în Moldova.

Lukoil deține cea mai mare rețea de benzinării din Moldova – 105, iar în 2021 acestea au realizat un profit de circa 60 de milioane de lei moldovenești, adică circa 3 milioane de euro. Lukoil detine aproximativ 315 benzinarii in Romania, o rafinarie din Ploiesti si are aproape 3.000 de angajati in tara.

Potențial cumpărător

Lukoil este al treilea cel mai mare jucător de pe piața vânzărilor de carburanți din România, estimat la aproximativ 13 miliarde de lei anual [aproximativ 2,6 miliarde de euro]. Profitul net în România a crescut cu 7% în 2021, la 160 de milioane de lei [circa 32 de milioane de euro], de la 149 de milioane de lei în 2020.

Potrivit unor surse din piață, printre cumpărătorii probabili ai afacerilor din cele două țări s-ar număra compania anglo-olandeză Royal Dutch Shell, cel mai important jucător la nivel european, sau grupul kazah KazMunaiGaz, care în ambele țări deține o rețea de benzinării Rompetrol.

Shell și-a vândut activele rusești către Lukoil – 114 benzinării și o fabrică de lubrifianți din Torzhok – în mai 2022, la aproximativ trei luni după ce Rusia a invadat Ucraina. Spre deosebire de România, unde Lukoil are concurenți pe piață, respectiv OMV-Petrom, Mol și Rompetrol, în Republica Moldova aceștia reprezintă principala rețea de distribuție de carburnați. Peste Prut principala concurență este reprezentată de Grupul KMG-Rompetrol, care deține 87 de stații de alimentare. De asemenea, dacă în reţeaua Lukoil din Republica Moldova peste 90% din staţii sunt deţinute de Lukoil, în reţeaua Rompetrol peste 90% sunt în regim de franciză.

Acțiuni de exploatare

Lukoil este implicat în acțiuni de exploatare în Marea Neagră alături de Romgaz, în perimetrul Trident. Acolo ar fi o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi, însă proiectul nu a avansat notabil în ultimii ani. Totodată, cele 315 unităţi, aşa cum figurează ele pe site-ul Lukoil România, au locaţii foarte bune, unele dintre ele chiar în centrul oraşelor, acolo unde în condiţiile de avizare de azi este aproape imposibil ca vreun investitor să mai construiască o staţie de alimentare de la zero. r, Lukoil a început să facă demersuri pentru a părăsi piața din România, organizând o cameră de date. Se pare că principalele companii interesate de preluarea stațiilor sunt Shell și kazahii de la KazMunayGas (KMG), care ar avea motive întemeiate să ia reţeaua ruşilor în baza obiectivelor setate chiar pentru 2023 prin Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), o afacere în care şi statul român e implicat.  Totuși surse din piața afirmă că exit-ul KMGI (KMG International) de pe piața din România, nu este exclus, chiar în condițiile în care aceștia ar tranzacționa cu Lukoil, scrie RomâniaTv.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.