Infofinanciar > Lumea la zi > Se întârzie cu banii! Băncile străine procesează foarte greu plățile pentru companiile rusești
Lumea la zi

Se întârzie cu banii! Băncile străine procesează foarte greu plățile pentru companiile rusești

Companiile petroliere întârzie cu plățile pentru țiței
Sursa foto: stirileprotv.ro

Companiile petroliere rusești se confruntă cu întârzieri în efectuarea plăților pentru țiței și combustibil. Acest lucru survine în contextul în care băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite devin din ce în ce mai precaute. Se tem de posibile sancțiuni secundare din partea Statelor Unite ale Americii.

Întârzierile în procesarea plăților pot dura câteva luni. Băncile din Emiratele Arabe Unite, China și Turcia au început să solicite clienților garanții scrise. Au cerut asigurări că nicio persoană sau entitate de pe lista Special Designated Nationals din SUA nu este implicată în tranzacție sau nu beneficiază de plăți.

Companiile petroliere întârzie cu plățile pentru țiței

Mai multe conturi legate de comerțul cu bunuri rusești au fost blocate de First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) din Emiratele Arabe Unite, conform a două surse. În timp ce Mashreq Bank din Emiratele Arabe Unite și băncile Ziraat și Vakifbank din Turcia continuă plățile.

ICBC și Bank of China din China continuă să proceseze plăți. Acest proces poate dura săptămâni sau luni, conform a patru surse. Mashreq a refuzat să facă comentarii. În timp ce FAB, DIB, Ziraat, Vakifbank, ICBC și Bank of China nu au răspuns solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a zis că există probleme cu plățile atunci când a fost rugat să comenteze știrile potrivit cărora băncile din China au încetinit plățile.

,,Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Chinei continuă”, a declarat Dmitri Peskov în timpul unei teleconferințe zilnice cu jurnaliștii.

,,Acest lucru, desigur, creează anumite probleme. Dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice”, a adăugat el.

India  a înregistrat o scădere semnificativă în achizițiile de petrol rusesc

Conform informațiilor obținute de ziarul Kommersant. Se pare că India, cel mai mare importator de transporturi maritime de petrol rusesc. A înregistrat o scădere semnificativă în achizițiile de petrol rusesc de gradul premium.

Această scădere se aplică în special petrolului expediat din portul Kozmino și s-a întins pe o perioadă de aproximativ două luni. În plus, s-a observat anterior o scădere bruscă a transporturilor către Rusia ale altui grad premium de petrol, Sokol.

Aceste informații ridică semne de întrebare cu privire la motivele din spatele diminuării achizițiilor de petrol rusesc de către India. Precum și la impactul pe care această situație îl poate avea asupra pieței globale a petrolului.

Este posibil ca aceste evoluții să fie legate de factori precum schimbările în preferințele și strategiile de import ale Indiei. Modificările în prețurile și disponibilitatea petrolului pe piață, sau chiar influențele geopolitice și economice mai largi, conform stiripesurse.ro.