Infofinanciar > Lumea la zi > Lovitură pentru Kiev! Polonia cere Ucrainei să recunoască uciderea a 100.000 de oameni
Lumea la zi

Lovitură pentru Kiev! Polonia cere Ucrainei să recunoască uciderea a 100.000 de oameni

Andrzej Duda - sursa foto - romanialibera.ro
Sursa foto: romanialibera.ro

Trecutul este un lucru care nu se uită. Astfel, deși Polonia a ajutat Ucraina în mai multe rânduri de când Rusia a declanșat invazia, Varșovia dorește ca țara lui Volodimir Zelenski să recunoască trecutul ostil, în care au fost uciși zeci de mii de oameni.

Luni s-a desfășurat o ceremonie prin care s-au marcat 79 de ani de la crimele care asupra oamenilor din Volhnya. Cu acest prilej, Andrzej Duda a spus că își dorește un singur lucru din partea Ucrainei. Mai precis, a solicitat Kievului să recunoască faptul că este răspunzător pentru moartea a peste 100.000 de persoane în anul 1943, dar și pentru asemenea acțiuni asemănătoare care au avut loc pe parcursul următorilor doi ani. Responsabili pentru aceste crime au fost naționaliștii ucraineni.

Această cerere nu ascunde o dorință de răzbunare

Potrivit Cuget Liber, , Andrzej Duda a spus că această dorință nu ascunde nicio urmă de răzbunare din partea Poloniei. Acesta a argumentat această afirmație prin faptul că țara lui încă îl mai ajută pe Volodimir Zelenski, oferind țării asediate o parte dintre ajutoarele de care are nevoie pentru a face față invaziei.

De asemenea, un lucru important de precizat este faptul că Polonia s-a angajat să fie de partea Ucrainei contra ostilităților pe care Rusia continuă să le desfășoare în țara lui Volodimir Zelenski.

Dat fiind contextul marcat de acest conflict, Polonia a decis să fie o destinație la care refugiații din Ucraina pot avea acces oricând. De asemenea, din țara condusă de Andrzej Duda au fost trimise importante cantități de ajutoare pentru Kiev.

Răspunsul Ucrainei

La acest moment, Ucraina nu este deloc de acord cu lucrurile pe care președintele Poloniei le-a spus și spune că evenimentele tragice din perioada 1943-1945 au avut loc în urma unui conflict dintre cele două state, care și-a pus amprenta într-un mod negativ asupra ambelor tabere.

Potrivit Mediafax, există o posibilitate ca mai mulți oficiali de la Kiev să creadă că aducerea în discuție a unor lucruri care au fost făcute în urmă cu 79 de ani reprezintă o distragere din partea Moscovei. Mai precis se crede că Rusia dorește să inducă în opinia țărilor din Europa faptul că în Ucraina chiar există naziști, iar „operațiune militară specială” pe care aceștia au declanșat-o pe data de 24 februarie 2022 să fie una justificată.

Conform sursei mențioante anterior, Andrzej Duda, spune că genul de oameni care au stat în spatele masacrului din 1943 sunt considerați de către poporul de la Kiev ca fiind niște veritabili eroi. Motivul este acela că au luptat până în ultima clipă de viață pentru țara lor, despre care afirmau cu orice ocazie că trebuie să aibă libertate și independență în raport cu Rusia.