Info

Lovitură pentru Europa! Fostul premier italian: ”Funcționează sancțiunile? Nu! Cei care le-au implementat sunt în genunchi”

romanialibera.ro
FOTO: romanialibera.ro

Clasa politică din Italia este măcinată de un nou conflict, abia s-au calmat spiritele după ce Parlamentul a fost dizolvat. Aripa de centru dreapta este divizată din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană, Rusiei.

Matteo Salvini, liderul de dreapta, și-a exprimat nemulțumirea față de eficiența restricțiilor  și consideră că este necesar o altă abordare pentru că locuitorii peninsulei au de suferit.

Acesta a delcarat pentru postul de televiziune RTL următoarele :

”Mai multe luni s-au scurs şi oamenii plătesc facturi de două, chiar patru ori mai mari, şi, după şapte luni, războiul continuă şi visteria Federaţiei Ruse se umple de bani”.

Mediul de afaceri italian pierde 6 miliarde de euro anual din cauza războiului din Ucraina

Italia este unul din primele state care au adoptat sancțiunile împotriva Rusiei, încă din 2014. În ultimii ani mediul de afaceri a pierdut sume importante care se ridică la 6 miliarde de euro.” După cum știți, Italia și-a păstrat sancțiunile post 2014 împotriva Rusiei, pentru care am plătit un preț foarte ridicat: 6 miliarde de pierderi anuale în materie de comerț bilateral și investiții. Desigur, acum este timpul să apărăm valorile și principiile comunității internaționale, drepturile omului, statul de drept. Vrem ca Europa să fie locul unde războiul și agresiunile să fie oprite pe veci”, a declarat, în luma mai Ambasadorul Italiei la București, Aflredo Durante, pentru Revista Capital.

De asemnea, Salvini într-o postare pe Twitter a făcut trimitere la situația economică a  Italiei care, consideră el, este în declin.

” ”Sancţiunile funcţionează? Nu. În prezent, cei care sunt sancţionaţi sunt câştigători, pe când cei care au instituit sancţiunile sunt în genunchi.

În mod evident, cineva în Europa face un calcul greşit. Este esenţial să regândim strategia pentru a salva locurile de muncă şi firmele în Italia”.

Recent, în discursul său de la forumul economic susținut la Casa-Europeană Ambrosetti din Cernobbio în nordul Italiei, reuninie la care au participat figure emblematice din lumea politică și economică, Salvini a profitat de moment pentru a-și face din nou auzită opinia despre ineficiența sancțiunilor. El a susținut următoarele:

”Nu mă predau celor care intră în altă țară cu tancuri, dar ca viitoare forță guvernamentală mă întreb dacă ceea ce facem servește la prejudicierea celor cărora vrem să le facem rău”.

Salvini izolat în cadrul întâlnirii de la Cernobbio

Liderul Ligii Matteo Salvinni nu s-a sfiit să-și arate simpatia față de liderul de la  Kremlin fapt ce i-a adus și izolarea în cadrul întâlnirii de la Cernobbio. Aliatul său, Gioriga Meloni, care ar putea deveni prima femeie aflată în fruntea executivului italian, a adoptat o atitudine mai moderată și mult mai pro-europeană.

Meloni, facând trimitere la contextul economic și comercial al Italiei a declarat că este ochestiune:

”totodată economică pentru Italia, având în vedere că 80 la sută din exporturi se fac cu Occidentul Dacă Italia se retrage de la aliații săi, nimic nu se va schimba pentru Ucraina, dar pentru noi da”.

Gruparea pulitică Forța Italiei a fost singura formațiune importantă care nu a făcut parte din guvernul de unitate națională a lui Mario Draghi, partidul a preferat să taxeze greșelilie adversarilor din opoziție fapt ce i-a adus un important câștig electoral. Ple plan extern, Meloni a urmărit politicia atlantistă a lui Draghi și a optat pentru sancțiunile economice impuse Moscovei dar și pentru livrarea de armament Ucrainei.

Partidul Decmocarat a criticat poziția lui Salvini despre sancțiunile impuse Rusiei, Enrico Letta secretarul partidului aminitit anterior a declarat următoarele:

”Nu cred că Putin ar fi spus-o mai bine”

Observând faptul că era primit cu reticență de mediul de afaceri, Salvini și-a mai temperat poziția afirmând faptul că ridicarea sancțiunilor ar fi un semn de eșec, dar a solicitat un scut european pentru a evita un masacru.

De asemenea, Salvini a mai fost taxat și de Mara Carfagna, ministrul pentru sudul Italiei care a declarat următoarele:

”Când îl aud pe Salvini vorbind despre sancţiuni, am impresia că aud propaganda lui Putin. Sunt îngrijorată pentru o ţară ca Italia care face cu ochiul Rusiei”.