Infofinanciar > Lumea la zi > Lista ruşinii. Acestea sunt cele mai îndatorate state de lume, care ar trebui să dea înapoi 95% din PIB
Lumea la zi

Lista ruşinii. Acestea sunt cele mai îndatorate state de lume, care ar trebui să dea înapoi 95% din PIB

Banca Mondială, Sursă foto: radioinfinit.ro
Credit imagine: radioinfinit.ro

Din cauza crizelor recente, mai ales pandemia de COVID-19, toate guvernele lumii s-au îndatorat mai mult decât o făcuseră până atunci. Însă, conform unor studii publicate de FMI și Banca Mondială, anumite țări au o rată colosală de datorii raportat la produsul intern brut. Unele dintre acestea sunt mari puteri economice, însă topul celor 25 cele mai îndatorate state ne arată că inflația a afectat, într-un fel sau altul, toate statele lumii.

Lista va fi surprinzătoare, deoarece aduce laolaltă economii dezvoltate, prospere, cu economii emergente. Astfel, capul de afiș este, în mod surprinzător pentru unii, Japonia, cu raportul datorie/PIB de 264%. Iar pe locul al doilea se află Venezuela, cu 241%. Această țară a trecut prin numeroase schimbări politice și este considerată una dintre cele mai corupte țări din America Latină și din lume. Podiumul nefericit este completat de Sudan, o țară care în momentul de față trece printr-un război civil. Însă conflictele interne și externe sunt caracteristice Sudanului, iar caracterul lor constant a făcut ca statul să aibă un raport datorie externă/PIB de 184%.

Ce țări completează topul rușinii?

Conform informațiilor făcute publice de Adevărul, celelalte 22 de state au datorii externe cu raportări la PIB cuprinse între 95,6% și 172% . O diferență importantă față de primele trei țări îndatorate, însă cifrele nu sunt suficiente pentru a descrie situația economică a acestor state. Motivele pentru îndatorare sunt foarte variate, de la bazarea economiei pe exporturi și până la tendințele inflaționiste foarte puternice. Instabilitatea politică a afectat de asemenea și țări precum Eritreea, care este și una dintre cele mai sancționate țări ale lumii din cauza încălcărilor flagrante ale drepturilor omului, dar și economii dezvoltate, precum Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

4. Liban (172%)

5. Grecia (171%)

6. Eritreea (164%)

7. Singapore (160%)

8. Libia (155%)

9. Italia (145%)

10. Capul Verde (130%)

11. Statele Unite ale Americii (129%)

12. Bhutan (125%)

13. Surinam (124%)

14. Zambia (123%)

15. Bahrain (120%)

16. Cuba (119%)

17. Portugalia (114%)

18. Sri Lanka (114%)

19. Canada (113%)

20. Spania (113%)

21. Franţa (112%)

22. Belgia (105%)

23. Mozambic (101%)

24. Regatul Unit (101%)

25. Bahamas (95,6%)

Care este situația României?

Romînia se bucură de o creștere economică constantă, iar PIB-ul ei a ajuns rapid la nivelul unor economii care sunt considerate dezvoltate de mai mult timp, precum Polonia, Ungaria și Portugalia. Specialiștii prevăd chiar și un viitor în care produsul intern brut al României să îl egaleze pe cel al Italiei. Chiar și așa, România are o datorie externă ridicată, deși nu la nivelul statelor care au intrat în top 25. Conform celor mai recente analize, raportul datorie externă – PIB este de aproximativ 48% în cazul țării noastre. Iar inflația cauzată de criza energetică din 2022 nu a fost cu siguranță blândă nici cu noi, mai ales că țările din UE, dar care nu au intrat încă în zona euro, au fost mai afectate de tendințele inflaționiste decât majoritatea vecinelor lor de la vest.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.