Infofinanciar > Lumea la zi > Licitația de dimineață. Nu există calm înainte de furtuna băncilor centrale
Lumea la zi

Licitația de dimineață. Nu există calm înainte de furtuna băncilor centrale

Banca Centrala Sursa foto dreamstime.com
Sursa foto: dreamstime.com

O privire asupra zilei care urmează pe piețele europene și globale de la Kevin Buckland. Europa se trezește din nou marți cu o pată de roșu pe piețele asiatice. Dar cât de mare va fi impactul pentru aceste bănci centrale este de văzut.

Cea mai mare surpriză este scăderea cu peste 1% a mediei acțiunilor Nikkei din Japonia.

Ce se întâmplă cu piețele europene

O inspecție mai atentă arată că mai mult de jumătate din această scădere provine de la o mână de acțiuni legate de cipuri și inteligență artificială cu ponderi mari. Piețele japoneze au fost închise luni pentru o sărbătoare națională. Abia acum se pun la curent cu știrile despre TSMC.

Cealaltă temă cheie rămâne economia în criză a Chinei, cu piața imobiliară în epicentru. Tranzacțiile au fost volatile. Subindicele acțiunilor imobiliare din Hong Kong. De exemplu, a trecut de la o pierdere timpurie de 1,7% la o ușoară creștere până la prânz.

Au existat unele semne de speranță. Dezvoltatorul chinez aflat în dificultate Country Garden a obținut aprobarea creditorilor pentru a prelungi rambursarea unei obligațiuni onshore.

Colegul Sunac China Holdings a obținut aprobarea creditorilor pentru planul său de restructurare a datoriilor offshore în valoare de 9 miliarde de dolari. Aceasta este prima undă verde pentru o revizuire a datoriilor de către un mare dezvoltator chinez.

Aceste evoluții nu au ajutat greii din industria minieră australiană să nu se prăbușească. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul deteriorării perspectivelor cererii. A fost tras în jos indicele de referință al acțiunilor locale.

Perioadă agitată pentru băncile centrale

Toată această dramă a perturbat ceea ce ar fi trebuit să fie o perioadă liniștită de pregătire a unei serii de decizii de politică monetară ce ține bănci centrale în această săptămână. Începe cu stabilirea mâine de către China a ratei prețului împrumuturilor. Aceasta va fi urmată în aceeași zi de rezultatul Rezervei Federale.

Ziua de joi este plină, cu Banca Angliei, Banca Națională a Elveției, Riksbank și Norges Bank. Vineri va avea loc un anunț al Băncii Japoniei, care va fi urmărit îndeaproape. Șeful băncii centrale, Kazuo Ueda, a avut o înclinație bruscă către un comportament dur într-un interviu acordat luna aceasta ziarului Yomiuri, în care părea să sugereze că ar putea fi pus capăt ratelor negative în acest an.

Cu siguranță, piețele valutare și de rate iau act de calendar, dolarul și randamentele Trezoreriei mulțumindu-se să se tranzacționeze în intervale strânse, chiar sub maximele recente.

Principalele evoluții care ar putea influența piețele ce țin de bănci centrale marți: Indicatorul armonizat al prețurilor de consum din zona euro final (august), Începuturi de locuințe în SUA (august) și Licitația de obligațiuni de trezorerie pe 20 ani din SUA, conform reuters.com.